Zamknięcie metra w rejonie stacji Świętokrzyska: wiosna 2012

Moderator: Wiliam

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 16 mar 2012, 0:03

A powiedzcie mi - jaki jest sens puszczać 105 koło zamkniętej stacji metra - nie lepiej przetrasować to jakoś aby jechało przez :mewa: Centrum?
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 16 mar 2012, 0:09

JPII od nocy z 9 na 10.04.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 mar 2012, 0:15

Łukasz pisze:Ochota do Centrum nie dojeżdża metrem, a zamknięte będzie metro. Jest tysiąc innych opcji, na przykład 521 albo coś do Pl.N i tramwaj. W ogóle do Centrum z Ochoty jest kilka różnych możliwości dojazdu. A Bródno jest oparte tylko i wyłącznie na metrze, którego NIE BĘDZIE.
No sorry, ale to w żaden sposób nie uzasadnia dodatkowych tramów na odcinku Annopol - DwG. W żaden.

Tak samo (równie bezmyślnie) mógłbym powiedzieć, że Bródno ma 500 na Bankowy albo 114/112 do Z-1.

Ochota do centrum nie dojeżdża metrem. Za to dojeżdża metrem do Arkadii, na Żoliborz, gdziekolwiek na północ od Ratusza (tak, niektórzy jeżdżą tak na Wileński). A tu się jej tnie 1 - na północ! - bez zastępstwa =;

Mocne 74? Proszę bardzo, w zamian za zawieszenie 28. I wtedy coś, np. 73, z Piasków na Kielecką - na JPII też się to przydałoby.
mkm101 pisze:I to byłoby logiczne obsługowo bo brygady
Obsługowo to może i tak, ale wyobrażasz sobie, żeby tramwaje na Marszałkowskiej przejęły i metro, i JPII? Ja nie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 16 mar 2012, 0:23

JacekM pisze:A powiedzcie mi - jaki jest sens puszczać 105 koło zamkniętej stacji metra - nie lepiej przetrasować to jakoś aby jechało przez :mewa: Centrum?
Ale którędy przez Centrum? Bez sensu, żeby zjeżdżało z BUS PASA pakując się w korki w al. Jana Pawła II. Poza tym 105 przecież obsługuje też BUW, więc w wersji przez Centrum dublowałoby 128.

Co do tramwajów to też ciekaw jestem skąd aż tyle brygad na tak silne linie 74 i 75?

Z połowy "jedynki", z której w dni wolne w dodatku niczego nie dałoby się wyciągnąć i 14? :O

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 1:12

mkm101 pisze:Na dodatek pojawia się pytanie - kiedy nastąpi zamknięcie JP II - 9 kwietnia ze skróceniem terminu prac torowych czy może 1 kwietnia z kolejnym burdelem rozkładowo-obsługowym?
A może w ogóle nie w tym roku?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 mar 2012, 5:58

pawcio pisze:1 jest cięta przede wszystkim po to, by Bródna nie dowozić do metra. Ochota dostaje niestety rykoszetem,
Jak zwykle. A wystarczyłoby nań skierować 28 (a'la którać inkarnacja 29) w koordynacji z półjedynką - wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.
ale jednak jest zdecydowanie mniej newralgicznym elementem układu.
Mniej płaci za bilety? Bo w mniejszą liczbę pasażerów raczej nie wierzę.
74 i 75 będą miały bardzo wysokie częstotliwości (co 5 na pewno, jak nie częściej), więc bieganie między peronami na Naruciaku nie będzie miało sensu.
Nie widzę związku.

[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 06:03 ]
mkm101 pisze:
Glonojad pisze:No, ale na muchowoza nr 16 to się brygady znalazły...
No tak, pocięcie podaży na najbliższym równoległym ciągu do Marszałkowskiej (i tak mocno obciążonym teraz - przy działającym metrze) to byłoby OK?
Marszałkowska dostanie fafnaście zetek i siedemdziesiątek. Zresztą, skoro można pociąć Ochotę, zupełnie z metrem niezwiązaną, to tym bardziej można wyciąć 16, którą można by ściąć było i od jutra, bo wozi zasadniczo muchy (chyba, że akurat było zatrzymanie na Wołoskiej, albo 33 zajechało 17, albo akurat przyjechał TLK z Łodzi na Centralny itp) i tyle.

[ Dodano: |16 Mar 2012|, 2012 06:06 ]
KwZ pisze: Obsługowo to może i tak, ale wyobrażasz sobie, żeby tramwaje na Marszałkowskiej przejęły i metro, i JPII? Ja nie.
Dokładnie - mamy trzy ciągi N-S w mieście, nie zamykajmy dwóch na raz! Swoją drogą to ciekawe - ja dostaję po uszach za propozycje obcięcia 16, a zaraz pada propozycja by obciąć nie tylko 16, ale także 17 i 33...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 mar 2012, 6:28

Ta koncepcja nie była zła o tyle, że nie ma autobusów na dwie równoległe zetki. Bo tramwajowo wychodziłoby to malinowo.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

mkm101
Kontakt:

Post autor: mkm101 » 16 mar 2012, 7:35

Glonojad pisze:
pawcio pisze:1 jest cięta przede wszystkim po to, by Bródna nie dowozić do metra. Ochota dostaje niestety rykoszetem,
Jak zwykle. A wystarczyłoby nań skierować 28 (a'la którać inkarnacja 29) w koordynacji z półjedynką - wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.
A po co zmieniać 28? Skoro ZTM uzasadnia jej istnienie dowozem z Piasków i Bródna do metra (którego akurat nie będzie) - to po co ma istnieć? Bródno i tak ma dowóz (1, 4, 75 i 500), a Ochota nie dostaje po uszach
Glonojad pisze:
mkm101 pisze: No tak, pocięcie podaży na najbliższym równoległym ciągu do Marszałkowskiej (i tak mocno obciążonym teraz - przy działającym metrze) to byłoby OK?
Marszałkowska dostanie fafnaście zetek i siedemdziesiątek. Zresztą, skoro można pociąć Ochotę, zupełnie z metrem niezwiązaną, to tym bardziej można wyciąć 16, którą można by ściąć było i od jutra, bo wozi zasadniczo muchy (chyba, że akurat było zatrzymanie na Wołoskiej, albo 33 zajechało 17, albo akurat przyjechał TLK z Łodzi na Centralny itp) i tyle.
Za bardzo się zagalopowałeś usiłując "chronić" 1. Ani Wołoska ani środkowy odcinek nie daje sobie rady bez wsparcia 16, zwłaszcza w porannym szczycie i międzyszczycie. Luźna 16 zdarza się, owszem, gdy wyjezdzie z zajezdni Mokotów na drugiego za 17 albo z Babki na trzeciego za 33+17 (w takiej kolejności zresztą, bo w odwrotnej to ludzie nauczyli się przepuścić 33).
Glonojad pisze:
KwZ pisze: Obsługowo to może i tak, ale wyobrażasz sobie, żeby tramwaje na Marszałkowskiej przejęły i metro, i JPII? Ja nie.
Dokładnie - mamy trzy ciągi N-S w mieście, nie zamykajmy dwóch na raz! Swoją drogą to ciekawe - ja dostaję po uszach za propozycje obcięcia 16, a zaraz pada propozycja by obciąć nie tylko 16, ale także 17 i 33...
Skoro pierwotnie miało być równoczesne? Jak wspomniał Pawcio, tramwajowo byłoby to do prostego ogarnięcia, autobusowo rzeczywiście nie - ale korki na JP II i tak nie wróżą dobrze zastępstwom i wg mnie, ile autobusów tu się nie wsadzi, tyle utknie w korkach (na Marszałkowskiej będzie mniej korków)

[ Komentarz dodany przez: Bastian: |16 Mar 2012|, 2012 08:44 ]
Korekta tagów.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 9:02

Glonojad pisze:wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.
Daleko idąca teza. Bródno korzysta też ze 114, 500 - jako dojazdu do metra właśnie. Część tych pasażerów też trzeba przejąć.
Glonojad pisze:skoro można pociąć Ochotę, zupełnie z metrem niezwiązaną, to tym bardziej można wyciąć 16
Jakiś nowy rodzaj sylogizmu? Można Ochotę, niezwiązaną z metrem, to tym bardziej można 16, z tym metrem związaną wyraźnie mocniej? Moim zdaniem jakiekolwiek cięcie odbioru pasażerów z Pola Mokotowskiego byłoby absolutnie niedopuszczalne.

Z całą sympatią do mieszkańców Ochoty: jakoś trzeba to będzie przeżyć. Jak tu czytam, szykuje się jakaś komunikacyjna tragedia. Bez przesady!

A właśnie: ze specjalną dedykacją dla Osy ( :P) - ale i dla płaczek ochockich - czyjś komentarz z forum "Stołecznej":
Skąd ta powściągliwość? "Ogromne utrudnienia"? Tylko tyle? Nie poznaję Stołecznej! Gdzie zwykłe w takich przypadkach dramat, armagedon, apokalipsa, katastrofa, klęska, kataklizm, tragedia, hekatomba, zapaść, masakra?

Poprawcie się, bo jeszcze któryś z czytelników pomyśli, że to się da przeżyć, a przecież się nie da! Gorze, olaboga, niedobrze, oj niedobrze!

Krótko mówiąc: koniec!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 mar 2012, 9:17

Bastian pisze:
Glonojad pisze:wyłączenie metra nie uzasadnia przecież także dodawania tramwajów na Bródno.
Daleko idąca teza. Bródno korzysta też ze 114, 500 - jako dojazdu do metra właśnie. Część tych pasażerów też trzeba przejąć.
114 i 500 będą pocięte?

Tezy, że w związku z ograniczeniami w metrze komunikację na Bródno trzeba wzmocnić, a na Ochotę - pociąć, naprawdę nie da się uzasadnić.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 9:28

MichalJ pisze:114 i 500 będą pocięte?
Co ma do rzeczy częstotliwość? Ja piszę o liczbie pasażerów. Można i podbić, ale czy pasażerowie pojadą 114 do metra? Jakoś wątpię. A może zostaną w domach?

14 też idzie na półkę. A przecież na Puławskiej będzie więcej pasażerów. Oczywiście tu rezerwy są większe, ale naprawdę nie przesadzajmy z powoływaniem się na możliwość uzasadnienia lub jej brak. Coś pociąć trzeba.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 mar 2012, 9:44

Bastian pisze:
MichalJ pisze:114 i 500 będą pocięte?
Co ma do rzeczy częstotliwość? Ja piszę o liczbie pasażerów. Można i podbić, ale czy pasażerowie pojadą 114 do metra? Jakoś wątpię. A może zostaną w domach?
Jakie podbić? Ja też mówię o liczbie pasażerów. Tramwajów na Bródno się doda, to autobusów można odjąć, przecież ludzi na Bródnie nie przybędzie. No to będą te autobusy pocięte i wozy wzięte na zetkę, czy autobusy też się ściągnie z Ochoty/Woli?
Coś pociąć trzeba.
A Bródno się wzmacnia. No chyba że jednak nie, i właśnie na tę informację czekam...

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 mar 2012, 10:06

Glonojad pisze:Dokładnie - mamy trzy ciągi N-S w mieście, nie zamykajmy dwóch na raz!
Trzy główne plus dwa boczne (Targowa i Okopowa). Oba pocięte :term:
pawcio pisze:Ta koncepcja nie była zła o tyle, że nie ma autobusów na dwie równoległe zetki. Bo tramwajowo wychodziłoby to malinowo.
Dalej to nie uzasadnia równoczesnego zamknięcia. Że zetka zatramwajowa ma szanse być dość silna, to nawet wierzę (choć ktoś mówi o korkach). Ale że tramwaje są w stanie samodzielnie udźwignąć potoki metrowskie - przypuszczam, że wątpię.
Bastian pisze:Z całą sympatią do mieszkańców Ochoty: jakoś trzeba to będzie przeżyć. Jak tu czytam, szykuje się jakaś komunikacyjna tragedia. Bez przesady!
Tniecie jednej dzielnicy, żeby dodać drugiej. Protest nieuzasadniony?
Bastian pisze:czyjś komentarz z forum "Stołecznej":
Ostatnio radziłem innemu użytkownikowi: daruj sobie tamto forum, obniżysz swój poziom.
Bastian pisze:Co ma do rzeczy częstotliwość? Ja piszę o liczbie pasażerów. Można i podbić, ale czy pasażerowie pojadą 114 do metra? Jakoś wątpię. A może zostaną w domach?
Ma. Mniej pasażerów w 114 --> mniejsza częstotliwość 114, bo liczba autobusów i pasażerów jest stała. Oczywiście nie obyłoby się bez 314 Chomiki-UKSW. Ale z reszty akurat mógłbyś dociągnąć 500 do centrum, a nie do Ratusza. Nb. ci pasażerowie i tak na Ratuszu przesiądą się w Z-1, bo przecież nie pojadą na Pragę ani w ciąg Solidarności, gdzie mają 26 (+ew. 169). Więc musisz dla nich mieć rezerwę w Z-1, jeżdżącą na pusto na Marymont.

Ale co ja się przejmuję, przecież ci ludzie po prostu do centrum pójdą na piechotę...

I jeszcze jedno: poprzednie płacze bródnowskie nauczyły mnie, że Bródno autobusowe (500) i tramwajowe (mocne 74) to dwa Bródna i pasażerowie jeżdżący z jednego nie jeżdżą z drugiego.

I nadal nie wypowiedziałeś się, czy nie lepiej byłoby zawiesić 28 (Broniewskiego do DwG też nie ma co wozić), nie ciąć 1, a z reszty zrobić 73 Piaski-Kielecka (plus koordynacja 5+35). :?:
mkm101 pisze:A po co zmieniać 28? Skoro ZTM uzasadnia jej istnienie dowozem z Piasków i Bródna do metra (którego akurat nie będzie) - to po co ma istnieć? Bródno i tak ma dowóz (1, 4, 7[4] i 500), a Ochota nie dostaje po uszach
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Kracho

Post autor: Kracho » 16 mar 2012, 10:11

Paweł D. pisze:(...) Ja tylko obawiam się sytuacji, gdy ludzie oleją te zetki i zapragną pojechać równolegle JPII. N
Otóż to. Ja wybrałem właśnie takie rozwiązanie alternatywne na te (oby) 3 tygodnie. Oby tylko siedemnachy były jako tako zabieralne.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 mar 2012, 10:15

KwZ pisze:Tniecie jednej dzielnicy, żeby dodać drugiej.
Nic nie tnę, ja tu tylko dyskutuję :ninja:
KwZ pisze:Ostatnio radziłem innemu użytkownikowi: daruj sobie tamto forum, obniżysz swój poziom.
Poziom nie zachwyca, ale mi akurat dość wypada wiedzieć, jakie są "nastroje na mieście" - czy nawet tylko w necie ;)
KwZ pisze:I nadal nie wypowiedziałeś się, czy nie lepiej byłoby zawiesić 28 (Broniewskiego do DwG też nie ma co wozić), nie ciąć 1, a z reszty zrobić 73 Piaski-Kielecka
Na Kieleckiej tego z 33 nie upchniesz, a z Woronicza już jest i nazywa się 16 (niektórzy by ją raczej zawiesili). Końcówka za Arkadią to sprawa druga. Rozwiązanie sprawy kosztem 28 nie brzmi źle, to prawda.

ODPOWIEDZ