W sumie joSzeregowy_Równoległy pisze:szczególnie jak planuje się podróż z przesiadką przy Wileńskim.
Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
Twoją teorię odbieram mniej więcej tak, że każdy kto wsiada w czerwońca to idiotaSzeregowy_Równoległy pisze:Skopane 460 ma tłumaczyć absurdalne dodanie przystanku dla 175? To nawet dla mnie zbyt karkołomne uzasadnienie. Oczywiście, że 460 powinno się zamienić w 360, ale co to ma do 175? Chociaż mam swoją teorię na temat 460: znaczna część pasażerów, którzy wsiadają przy Wileńskim w stronę Bankowego, to idioci, którym się wydaje, że czerwony numerek, zaliczający dokładnie te same przystanki, co czarnuch, dojedzie szybciej. Taką teorię usnułem stojąc na drugiego jako 527, nie mogąc domknąć drzwi z powodu wiszących u mych drzwi lemmingów, widząc przed sobą 190 z wolnymi miejscami.
Jeśli już mówimy o 527, to chętnie bym widział wywalenie przystanku PARK PRASKI z rozkładu, bo:
- w końcu jest to linia przyspieszona. Skoro między Młodzieńczą, a Skargi omija aż 5 przystanków, to ten mało znaczący także może.
- po ulokowaniu przystanków na rogach Solidarności/Jagiellońska odległość między przystankami DWORZEC WILEŃSKI a PARK PRASKI zmalała do dosyć śmiesznego dystansu.
- pasażerowie wciąż mają do dyspozycji kilka czarnuchów i kilka tramwajów.
O tak. To już są jaja. Nie chcę wdawać się w dyskusję, czy przyczyną tego jest zbyt krótka faza zielonego w kierunku Wileniaka, czy zachowanie "wsiobusów", ale ostatnio były zapchane obydwa pasy do jazdy prosto, od skrzyżowania po samą śluzę. Kierowca 512, którym podróżowałem, nie miał za bardzo wyjścia i podjechał pasem do skrętu w Szwedzką i wcisnął się na buspas tuż przed skrzyżowaniem. Fakt, że między krzyżówką a śluzą stoją w korku z 4 przegubowce, powinno dać odpowiednim osobom coś do myślenia.Szeregowy_Równoległy pisze:To, co się dzieje rano przy Szwedzkiej (korek autobusów, taksówek i wołomińskich wsiobusów z niereformowalnymi, wołomińskimi, oderwanymi przemocą od pługa siusiakami za kółkiem, wystaje przed światła umożliwiające zjazd z buspasa) sprawia, że ciężko na Wileńskim w porannym szczycie być o czasie.
By the way... Na ile przegubowców jest przewidziany przystanek na rogu Solidarności/Szwedzka? Na 3?
PS. Ups. Nie zauważyłem że już jest EOT.
- bo w n kursach na n+1 utknie za 718/160/..., nie otwierając drzwi.Kracho pisze: Jeśli już mówimy o 527, to chętnie bym widział wywalenie przystanku PARK PRASKI z rozkładu, bo:
- w końcu jest to linia przyspieszona. Skoro między Młodzieńczą, a Skargi omija aż 5 przystanków, to ten mało znaczący także może.
- po ulokowaniu przystanków na rogach Solidarności/Jagiellońska odległość między przystankami DWORZEC WILEŃSKI a PARK PRASKI zmalała do dosyć śmiesznego dystansu.
- pasażerowie wciąż mają do dyspozycji kilka czarnuchów i kilka tramwajów.
ŁK
-
Pan Piotr
- (XXXX)
Jeszcze:fik pisze:Żeby było zabawniej, podczas objazdów wiaduktu Jerozolimskich jadące w tej samej relacji 127 Wawelską zaliczało. 150 z kolei omijało Zajęczą w kierunku Szczęśliwic, 149 omijało Radziejowicką, 136 Magellana, 192 Gotarda, itd, itp.Łukasz pisze:To wypisówki? Np. taka Wawelska dla 157/521, za to 150 się musiało przez 3 pasy przebijać, choć odległość od Kina Ochota/Kopińskiej jest podobna.
160 i 192omijały przystanek STARE MIASTO
105 i 109 omijały EMILII PLATER
171 i 190 omijały OKOPOWĄ
z bliższych Śródmieściu
131 do dzisiaj omija DS RIVIERA
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Dość dobrze wiem, jak wygląda 527 o poranku. I wiem też, że zdecydowana większość pasażerów 527 ewakuuje się na Bankowym. Zdecydowana większość tych, którzy atakują autobusy przy Wileniaku również wysiada z nich na Bankowym. Dlatego uważam, że ci, którzy przepuszczają względnie (jak na warunki Wileniaka o poranku) pustego czarnucha, uniemożliwiając odjazd przepełnionego 527, to idioci. Wybierają linię na podstawie koloru numerka (bo innych opcji nie widzę), chociaż mają alternatywę jadącą dokładnie tą samą trasą, zatrzymującą się w tych samych zespołach przystankowych. To mi przeszkadza. Na temat ludzi jadących od Skargi czy od Młodzieńczej nie wypowiadam się, bo rozumiem, że 527 jest najszybsze (bo jest). A w 460 idiotyczny jest tylko numerek, sama idea jest przednia i nie za bardzo rozumiem, czemu w szczycie B nie wprowadzono analogicznego rozwiązania w relacji Bankowy - Wileński.Kracho pisze:Twoją teorię odbieram mniej więcej tak, że każdy kto wsiada w czerwońca to idiotaSzeregowy_Równoległy pisze:Skopane 460 ma tłumaczyć absurdalne dodanie przystanku dla 175? To nawet dla mnie zbyt karkołomne uzasadnienie. Oczywiście, że 460 powinno się zamienić w 360, ale co to ma do 175? Chociaż mam swoją teorię na temat 460: znaczna część pasażerów, którzy wsiadają przy Wileńskim w stronę Bankowego, to idioci, którym się wydaje, że czerwony numerek, zaliczający dokładnie te same przystanki, co czarnuch, dojedzie szybciej. Taką teorię usnułem stojąc na drugiego jako 527, nie mogąc domknąć drzwi z powodu wiszących u mych drzwi lemmingów, widząc przed sobą 190 z wolnymi miejscami.A tymczasem właściwie wszystko co jedzie w relacji PIOTRA SKARGI-MRA w szczycie A jest zabejane na maksa (a 527 to przeważnie już nawet i na Młodzieńczej) i na Wileniaku lemmingowi ciężko wejść do takiego pojazdu.
PS Lemmingi najśmieszniej wyglądają, jak zaczynają biegać między przystankiem autobusowym a tramwajowym, nie mogąc się zdecydować. A jak jednocześnie podjadą dwa autobusy i dwa tramwaje, to dopiero robi się pociesznie.
A światła przy Szwedzkiej to ponury żart, ktoś przy nich coś podłubał, bo jeszcze dwa tygodnie temu takiego burdelu nie było. Też jadę pasem do skrętu w Szwedzką i wciskam się na buspas. A wsiobusy z Wołomina potrafią pod zakaz w Wileńską pojechać (WWL na rejestracji zobowiązuje), na co ja bym się nie odważył. Uprzednio wypuszczając pasażerów na środkowym pasie Solidarności i nie rozumiejąc, czemu ktoś trąbi i czemu komukolwiek to może przeszkadzać.
A co do Parku Praskiego: nie za bardzo jest sens nie zatrzymywać tam 527, bo i tak zazwyczaj zatrzymać się trzeba, przecież po torach pod prąd nie będę omijał tramwaju czy autobusu na przystanku (chociaż wsiobusy tak potrafią).
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości, to jazda 151 z Woli na Gocław to nie jest dobry pomysł, jeśli komuś zależy na czasie.
Jeśli ktoś ma audiobooka (albo może czytać w autobusie) a żona łyknie spóźnienie z powodu spóźnienia autobusu, to takie 1h15 może sobie czytania zaliczyć.
Jeśli ktoś ma audiobooka (albo może czytać w autobusie) a żona łyknie spóźnienie z powodu spóźnienia autobusu, to takie 1h15 może sobie czytania zaliczyć.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
120
Olesin-.... Jórskiego- Radzymińska- Szwedzka- Starzyńskiego- Jagiellońska- Marcinkowskiego- dalej po staremu do Wschodniego
125
Miedzylesie
Metro Ratusz Arsenał
135
Dw. Wileński
PKP Olszynka Grochowska
160
Dw. Wileński
Targówek
162
Pl. Hallera
EC Siekierki
166 Dw. Kijowska
Kabaty STP
190
DW. Wileński
Górczewska
302
Buków
Pl. Hallera
338
Utrata
Dw. Wschodni kijowska
512
Zacisze
Dw. Wileński
527
Skarbka
Ch Arkadia
718
Struga
DW. Wileński
805
Do Wileńskiego
Z12
Dw. Wileński
Arsenał Ratusz
Z60 Targówek
DW Centralny
Z90
Dw. Wileński
Ch Marki
125
135
160
162
166 Dw. Kijowska
190
302
338
512
527
718
805
Z12
Z60 Targówek
Z90
5280
Co to za brednie ? Nic na ten temat nie ma na oficjalnej stronie ZTM.5280 pisze:120Olesin-.... Jórskiego- Radzymińska- Szwedzka- Starzyńskiego- Jagielońska- Marcinkowskiego- dalej po staremu do Wschodniego
125Miedzylesie
Metro Ratusz Arsenał
135Dw. Wileński
PKP Olszynka Grochowska
160Dw. Wileński
Targówek
162Pl. Hallera
EC Siekierki
166 Dw. KijowskaKabaty STP
190DW. Wileński
Górczewska
302Buków
Pl. Hallera
338Utrata
Dw. Wschodni kijowska
512Zacisze
Dw. Wileński
527Skarbka
Ch Arkadia
![]()
![]()
![]()
718Struga
DW. Wileński
805Do Wileńskiego
Z12Dw. Wileński
Arsenał Ratusz
Z60 TargówekDW Centralny
Z90Dw. Wileński
Ch Marki
Wróżycie z fusów,bajki sobie nawzajem opowiadacie ?
Linia 155: 1966-2011
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)
WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.
Zdziwisz sięmobil one pisze:Co to za brednie ? Nic na ten temat nie ma na oficjalnej stronie ZTM.5280 pisze:120Olesin-.... Jórskiego- Radzymińska- Szwedzka- Starzyńskiego- Jagielońska- Marcinkowskiego- dalej po staremu do Wschodniego
125Miedzylesie
Metro Ratusz Arsenał
135Dw. Wileński
PKP Olszynka Grochowska
160Dw. Wileński
Targówek
162Pl. Hallera
EC Siekierki
166 Dw. KijowskaKabaty STP
190DW. Wileński
Górczewska
302Buków
Pl. Hallera
338Utrata
Dw. Wschodni kijowska
512Zacisze
Dw. Wileński
527Skarbka
Ch Arkadia
![]()
![]()
![]()
718Struga
DW. Wileński
805Do Wileńskiego
Z12Dw. Wileński
Arsenał Ratusz
Z60 TargówekDW Centralny
Z90Dw. Wileński
Ch Marki
Wróżycie z fusów,bajki sobie nawzajem opowiadacie ?
5280
To już pytanie do ZTM. Z60 TARGÓWEK- Trocka- Pratulińska- Handlowa- Ossowskiego- Barkocińska- Myszkowska- Gorzykowska- Radzymińska- Al. Solidarności- Szwedzka- 11 Listopada Namysłowska- Szymanowskiego- Pl. Hallera- Jagielońska- most ŚD- al. solidarności- Jana Pawła- Dw. CentralnyDomas pisze:To w takim razie jaki sens ma tworzenie takiego tworu jak Z60, skoro 160 może pozostać na swojej trasie?
Wychodzi na to że nie będzie przejazdu na wprost przy Wileńskim
5280