Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 25 sie 2012, 16:56

A to jest ganz andere Sache.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 25 sie 2012, 17:22

Stimmt. Nie wiem jak was, ale mnie na nerwy działa sama myśl o tym, że chcą utrzymywać bezużytecznego potworka wożącego muchy od Bankowca (najdalej Feminy) do Esperanto - bo takie jeździło 527 - w imię ideologii, której chyba nawet nikt w ZTM sam nie rozumie. To jest po prostu chore. Za dużo pieniędzy luzem, czy jak? :-k

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sie 2012, 17:25

drja pisze: I nie rozumiem argumentacji z zostawieniem 527 na Arkadii, "bo się samochody pojawią". Jeździło jak one jeszcze były i dawało radę,
Nie, nie dawało. Dlatego OIDP wyleciało na przystanek przy Pizzy Hut & Co. I teraz też nie dałoby, zwłaszcza, że zostaje 512 i linie mareckie. Miejsce 527 jest na Arkadii i koniec.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
drja

Post autor: drja » 25 sie 2012, 17:34

OK, przyjąłem do wiadomości. Zresztą ja nie pisałem, że ma wrócić, tylko że nie kupuję tłumaczenia, ale po prostu opierałem się na błędnych jak widać przekonaniach co do stanu trochę temu. Natomiast prywatnie zgadzam się, że wariant trasy 527 na Arkadię jest chyba atrakcyjniejszy, choć to tylko moje przekonania, nie korzystam, to się nie mundrze.

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 25 sie 2012, 17:37

drja pisze:OK, przyjąłem do wiadomości. Zresztą ja nie pisałem, że ma wrócić, tylko że nie kupuję tłumaczenia, ale po prostu opierałem się na błędnych jak widać przekonaniach co do stanu trochę temu. Natomiast prywatnie zgadzam się, że wariant trasy 527 na Arkadię jest chyba atrakcyjniejszy, choć to tylko moje przekonania, nie korzystam, to się nie mundrze.
Wariant do Arkadii ok, ale bez RONDA STARZYŃSKIEGO !!!

ashir

Post autor: ashir » 25 sie 2012, 18:03

Pan Piotr pisze:Wariant do Arkadii ok, ale bez RONDA STARZYŃSKIEGO !!!
Z tym to się zgadzam w pełnej rozciągliwości. =D> Do tej listy bym dorzucił Kołową, a i chętnie odjąłbym 527 przystanek Baseny Inflancka, ale tu to rozumiem, że wspólny przystanek dla 500 i 527, więc może zostać.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sie 2012, 18:14

Przyśpiechy pomijające węzły przesiadkowe to aberracja. OSTATECZNIE mogą to robić ekspresy (o ile mają sensowną osłonę), ale na pewno nie przyśpiechy i to robiące za jedyną linię w swojej okolicy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 25 sie 2012, 18:20

Ale 527 to nie jest jedyna linia, jeszcze tą trasą jedzie częste 500. Dawniej jakoś ta linia i 406 bez problemu mogły gnać wiaduktem. Ba, właśnie na wniosek pasażerów 406 przestało zaliczać Rondo Starzyńskiego. A jak 527 byłoby ekpresem to zapronowałbym pomijanie Ronda Żaby (jak dawne E-3). :D

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 25 sie 2012, 18:20

Ponieważ?
Glonojad pisze:Przyśpiechy pomijające węzły przesiadkowe to aberracja. OSTATECZNIE mogą to robić ekspresy
Cicho, bo jeszcze Wschodniobiałołęczanie zaczną domagać się ekspresu pomijającego wszystko od CH TARGÓWEK do DW. GDAŃSKI…

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 25 sie 2012, 19:38

ashir pisze:A jak 527 byłoby ekpresem to zapronowałbym pomijanie Ronda Żaby (jak dawne E-3). :D
Vilén pisze:
Glonojad pisze:Przyśpiechy pomijające węzły przesiadkowe to aberracja. OSTATECZNIE mogą to robić ekspresy
Cicho, bo jeszcze Wschodniobiałołęczanie zaczną domagać się ekspresu pomijającego wszystko od CH TARGÓWEK do DW. GDAŃSKI…
To samo przyszło mi na myśl, no może nie od CH, ale od UD.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sie 2012, 19:41

Ekspres to szczytówka zgarniajaca ułamek potoku - czasem znaczący, ale nie na tyle, by rozwalić relację podstawową. Dlatego można przez palce popatrzeć chociażby na pomijanie przez 414 przesiadki na buspas na Górczewskiej.

527 to zupełnie inna kwestia, a pisanie o 500 jako innej linii traktuję jako - mało poważny - żart.

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 25 sie 2012, 20:06

ashir pisze:Ale 527 to nie jest jedyna linia, jeszcze tą trasą jedzie częste 500.
Znaczy co, 500 jedzie na Białołękę, czy ja coś przegapiłem…?
tarantula01 pisze:To samo przyszło mi na myśl, no może nie od CH, ale od UD.
Uch, dobrze, że nie napisałem o dwóch ekspresach, jednym jeżdżącym w szczycie porannym najpierw Głębocką a później Ostródzką, a drugim w szczycie popołudniowym najpierw Ostródzką a później Głębocką :P.

(oczywiście, nie proponuję takiego czegoś, a jedynie się naśmiewam z ekspresomanii…)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 sie 2012, 20:47

Vilén pisze:(...), a drugim w szczycie popołudniowym najpierw Ostródzką a później Ostródzką
No już bez przesady :p

BP, NMSP :D

Pan Piotr
(XXXX)

Post autor: Pan Piotr » 25 sie 2012, 20:58

Vilén pisze:
Ponieważ?
Traci mnóstwo czasu przejeżdżając przez rondo zamiast górą. Gdyby nie było wiaduktu ok, niech sobie staje, jak jest szybsza alternatywa to linia przyspieszona powinna z niej korzystać?

Obsługa komunikacyjna RONDA STARZYŃSKIEGO bez 527 jest i tak na zadowalającym poziomie.

[ Dodano: |25 Sie 2012|, 2012 21:06 ]
tarantula01 pisze:
ashir pisze:A jak 527 byłoby ekpresem to zapronowałbym pomijanie Ronda Żaby (jak dawne E-3). :D
Vilén pisze:Cicho, bo jeszcze Wschodniobiałołęczanie zaczną domagać się ekspresu pomijającego wszystko od CH TARGÓWEK do DW. GDAŃSKI…
To samo przyszło mi na myśl, no może nie od CH, ale od UD.
Na tej samej zasadzie.

Skoro 527 wg. Was musi się zatrzymywać przy RONDZIE STARZYŃSKIEGO, to idźmy na całość i dodajmy np. GEN. MACZKA dla 414 ( w końcu też możnaby się przesiąść do 122/180 ) albo 503, 509 i 511 PŁOCHOCIŃSKĄ ( też można się przesiąść ).

Absurd i tyle.

Georg

Post autor: Georg » 25 sie 2012, 21:15

Ale to wtedy 414 niczym nie różniłoby się od 186. 414 jest doskonałym przykładem tego, jak duża jest różnica w czasie przejazdu między linią zwykłą a przyspieszoną. Zwłaszcza odcinek Os.Wolska-Park Olszyna.

ODPOWIEDZ