[Hydepark] Tramwaje Warszawskie
A właściwie skoro tak lubicie konstale/konstalopodobne to może wstawienie między 2 wagony takiego członu (te nowe - 105N/2K i 123N chyba powinny coś takiego wytrzymać) nie byłoby takim głupim pomysłem. Koszt chyba nie byłby zaporowy (bo nie byłoby potrzeby modernizacji napędu starego konstala), a zysk wymierny (tylko trzeba by przyzwyczaić pasażerów, że gwarantowane niskie wejście jest w środku pojazdu, a nie na początku)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Koszt to wielka niewiadoma. Te miasta, które coś takiego robiły (Wrocław, Kraków, Poznań) albo zostawiały ze starej konstrukcji dosłownie belkę grzbietową (no i wózki, fotele itp) albo im się to składało (Poznań). Pomysł zły nie jest sam w sobie, ale niskie wejście w środku to jego wielka wada - przypominam, że staruszkowie potrafią mozolnie wspinać się po schodach od pierwszych drzwi w stoszesnastce, bo do drugich nie chcą/boją się dojść, a co dopiero do trzecich?
Ale to nie jest kwestia lubienia. Tych wozów jest wciąż pół tysiąca a niektóre mają ledwie parę/paręnaście lat. Ich wycofanie w całości do końca nawet bieżącej dekady jest po prostu nierealne.
Ale to nie jest kwestia lubienia. Tych wozów jest wciąż pół tysiąca a niektóre mają ledwie parę/paręnaście lat. Ich wycofanie w całości do końca nawet bieżącej dekady jest po prostu nierealne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No ale oni brali do tego (o ile) stare konstale, a nie wariacje na temat tej świetnej konstrukcji, które mogą mieć (mają?) poprawioną konstrukcję, która mogłaby udźwignąć dodatkowy ciężar. Dodatkową zaletą jest to, że niezależnie od niskopodłogowości dostaje się jednoprzestrzenność.Glonojad pisze:Te miasta, które coś takiego robiły (Wrocław, Kraków, Poznań) albo zostawiały ze starej konstrukcji dosłownie belkę grzbietową (no i wózki, fotele itp) albo im się to składało (Poznań).
Przy zwykłym konstalu (105Na) coś takiego niespecjalnie się opłaca bo tak naprawdę trzeba wymienić praktycznie wszystko, co się da - aparaturę, wózki (wątpię żeby do poznańskich i wrocławskich zakładali stare/regenerowane), wnętrze, więc wychodzi z tego nowy tramwaj. Już lepiej kupić sobie licencję na Leolinera, dostosować do polskich warunków (czyt. do aparatury Eniki) i zrobić lepszy tramwaj od podstaw. No albo w tańszej opcji ściągnąć generację M/N i przeprowadzić niewielką zmianę konstrukcyjną - kilka razy taniej niż w konstalu
- MeWa
- Cukiereczek
Hmm a tak w ogóle nie można - zamiast bawić się w przebudowy - rozłączyć hipolity i dokupić drugi wagon niskopodłogowy? Mam wrażenie, że coś takiego w kilku miastach (niepolskich) zrobionoGlonojad pisze:Niestety, wychodzi kwestia, że nie zamówiono wówczas (tj. w przetargu wygranym przez cegły) 15 składów z chociaż kawałeczkiem niskiej podłogi (jak Moderus Beta, EU8N, Tatra KT8 po modernizacji, N/M8 po modernizacji i tak dalej - wiecie o co biega). Takaż właśnie była "wizja" władzy Ś.P. Lecha K... ale nie ma co narzekać, przynajmniej nikt nie mówi o skasowaniu 123N zamiast NG
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
I ciekawe, czy ci, co będą chcieli jechać w niskopodłogowym zawsze zdążą przejść do drugiego wagonu w obliczu pogoni za "zielonym" światłem? Chyba że wagon z niskopodłogową wstawką jechałby z przodu...MeWa pisze:Hmm a tak w ogóle nie można - zamiast bawić się w przebudowy - rozłączyć hipolity i dokupić drugi wagon niskopodłogowy? Mam wrażenie, że coś takiego w kilku miastach (niepolskich) zrobiono
- MeWa
- Cukiereczek
Bo oczywiście ważniejszym problemem od tego, że wagonu niskopodłowego po prostu nie ma, jest to, że ktoś nie mógł do niego dojść...fraktal pisze:I ciekawe, czy ci, co będą chcieli jechać w niskopodłogowym zawsze zdążą przejść do drugiego wagonu w obliczu pogoni za "zielonym" światłem? Chyba że wagon z niskopodłogową wstawką jechałby z przodu...MeWa pisze:Hmm a tak w ogóle nie można - zamiast bawić się w przebudowy - rozłączyć hipolity i dokupić drugi wagon niskopodłogowy? Mam wrażenie, że coś takiego w kilku miastach (niepolskich) zrobiono
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
Teraz to nie jest jakiś straszny problem. Przez lata jedyne dwa U0booty na Jana Pawła na 17 i 33 pojawiały się tam co dwie i pół godziny w odstępie kilkunastu minut.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Czy coś się wyjaśniło z 1137 ?
[ Dodano: |14 Wrz 2012|, 2012 11:12 ]
[ Dodano: |14 Wrz 2012|, 2012 11:12 ]
Po prostu miałeś pecha,za pół godziny mogłoby być odwrotnie.MichalJ pisze:Jakoś dziwnie się te tramwaje w stada łączą. Wczoraj, gdzie się nie obróciłem, to ponad połowa składów to były świngi. A dziś na Chałubińskiego, na 7 kolejno przejeżdżających (w obu kierunkach) tramwajów było 6 akwariów i jedna parówa.
tatra
Dla tego kogoś, kto nie zostałby zabrany z przystanku, byłby to chyba jednak problem istotny. Prawdę mówiąc, mam tu na myśli siebie, bo 80 procent pasażerów i tak nie wpadnie na to, że drugi wagon ma niską podłogę, chyba że byłby on jakoś specjalnie oznaczony. Zresztą uważam, że są linię, które tak czy inaczej pozostałyby wysokopodłogowe w DS tak jak szóstka na solówkach. A na pozostałych wystarczy sensownie ułożyć rozkład...
- a/p TALENT
Hm... Wprowadzenie wszystkich brygad niskopodłogowych za grosze?KwZ pisze:Ale w czym ten pomysł ma być lepszy od całych wagonów niskopodłogowych?
Pomijając jakieś klasy wytrzymałości i że już dawno zrezygnowano z doczep biernych.
Mówłem, że to wolna myśl, one często są dość abstrakcyjne
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11