Postoje na krańcach

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

fraktal

Post autor: fraktal » 30 wrz 2012, 0:45

Chyba brygada 14/112 w DP też ma z pięć minut postoju w Markach tuż po 21. Jest to spowodowane pewnie tym, że wcześniej jeżdżą przed nią dwa dodatki, a gdy już zjadą, to żeby częstotliwość znośną utrzymać skrócono jeden postój do minimum. A chyba rozkładowo 112 ma nawet trochę dłuższą trasę niż 190....

5280

Post autor: 5280 » 30 wrz 2012, 9:42

Łukasz pisze:Może czegoś nie dostrzegam.
No właśnie nie dostrzegasz i nie zrozumiesz nigdy tego jak nie wsiądziesz za kierownice autobusu #-o
5280

fraktal

Post autor: fraktal » 30 wrz 2012, 10:11

5280 pisze:No właśnie nie dostrzegasz i nie zrozumiesz nigdy tego jak nie wsiądziesz za kierownice autobusu
To akurat nie jest prawda. Można zmienić nastawienie, jednak muszą być spełnione pewne warunki. Nie zawsze można i nie z każdym można.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 16 paź 2012, 14:13

Łukasz pisze:Rozkład sobotni, prawda? Nie wiem jak tam kierowcy autobusów, ale zdarza się niektórym ludziom na świecie pracować więcej niż godzinę bez przerwy (a tu są 4 minuty, na sikanie, na fajka). Prowadzić statek, pociąg, samolot - i wcale nie muszą mieć przerwy co godzinę. Kierowcy autobusów w święto muszą? Może czegoś nie dostrzegam.
Kolego, a co ma do tego czy to jest rozkład roboczy czy sobotni czy inny? Wykonujemy taką samą robotę, tak więc i przerwa się należy taka sama, prawda? Owszem, czas krótszy, mniej korków, ale często ten czas jest tak ścięty że wyrobić się nie idzie... złapiesz 3-4 czerwone światła, sporą garść PAsażerów przy Wola PArk i już po postoju... rozumiesz to? Wątpie, ale chociaż zapytam... Dalej, mówisz, że w sobote nie trzeba takich postojów, kolejny przykład, odcinek Płowiecka - Łysakowska, tak, wiem, jest remont..., a gdy są targi w MT Polska widziałeś co się tam dzieje? Miałem 173 swego czasu, w czasie targów jakiśtam... na Wiatracznej 33 minuty postoju za każdym razem, miałem 5 kółek do zrobienia, wiesz kiedy miałem postój? po 21... przed ostatnim kółkiem... a tak to bez przerwy bo wyrabiałem się na sam odjazd... a 520? 520 tego dnia na odcinku 1 przystanku jechało 6 brygad w stadzie....

I co? Nadal uważasz, że w sobote jest tak cacy i pusto?

G**** prawda, tyle Ci powiem na koniec...

A na nastepny raz, najpierw sprawdź, zasięgnij zdania u źródła, a potem pisz...bo wychodzą takie idiotyzmy, znów...

Pozdrawiam.
Miejskie Zakłady Autobusowe m. st. Warszawy
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

man1956

Post autor: man1956 » 16 paź 2012, 14:42

Nie jestem kierowcą, ale też uważam, że bez sensownie ustawionych postojów (czy to w dzień powszedni, czy w święto) dostają po głowie zarówno kierowcy, jak i pasażerowie.

Nie znam specyfiki wszystkich linii, ale z tego co obserwuję np. na 141, oszczędności brygadowe robi się przede wszystkim kosztem postojów. Np. w rozkładzie wakacyjnym postój na Witolinie w DP w szczycie ograniczono do kilku minut (a przedtem było ponad 20), co skutkowało jazdą na okrągło i w stadach. I to mimo wakacji.

Po wakacjach z kolei w DS "urwano" jedną brygadę, kosztem skrócenia o 15 min. postoju na Witolinie z 29 min. do 14 min.

Nie wiem, czy 29 min. to za dużo, czy nie (kiedyś też było ok. 30 min. w DP), na ten temat powinni się wypowiedzieć kierowcy.

I tu mam pytanie: czy są jakieś reguły, które decydują o długości postojów? Np. linia o półkursie 50 min. ma 20 min. postoju, linia o półkursie 30 min. ma np. 12 min.?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 paź 2012, 22:34

Tak, te reguły są zapisane w Ustawie o czasie pracy kierowców [wątek].
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 16 paź 2012, 22:47

Przy czym ZTM układa rozkłady dla pojazdów a nie dla kierowców/motorniczych. Za tych odpowiedzialni są przewoźnicy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 16 paź 2012, 23:14

pawcio pisze:Przy czym ZTM układa rozkłady dla pojazdów a nie dla kierowców/motorniczych. Za tych odpowiedzialni są przewoźnicy.
Rozkłady te są przeciez układane wraz z postojami, przecież nie przewoźnicy układają postoje na krańcach prawda?

Jeśłi chodzi o 141 to były postoje po 29 min na Witolinie w DŚ, które były bardzo dobre, na Okęciu max. 15 minut i też wystarczy, ale takie postoje tez powinny być w tygodniu, pod korki... ale po co? Lepiej w weekend dać długie a w DP niech jeżdzą wozy dookoła...

A kto odpowiada za układanie niesłychanie długich postojów w "krzakach" niż w cywilizacji? Np. 147 w Wiśniowej G. postoje po 20-28 minut, a na Wschodnim po 6-8 minut... na 198 w DP postoje na PKP Wesoła po 14 minut a na Starej Miłosnej po 7... w DS odwrotnie... czy hity jak 722 czy 730 po 45-60 minut w Woli Karczewskiej/Duchnowie?

Hmm?
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 paź 2012, 23:16

pawcio pisze:Przy czym ZTM układa rozkłady dla pojazdów a nie dla kierowców/motorniczych. Za tych odpowiedzialni są przewoźnicy.
I to jest zupełny przypadek, że dany autobus jeździ akurat tyle, ile może pracować jeden/dwóch kierowców, i ma przerwy w kursowaniu akurat na posiłek dla kierowcy?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 paź 2012, 23:19

Nie, jasne, że nie. Ale ZTM nie ma nakazu przejmowania się tym. Tak jak się nie przejmuje przy motorniczych tramwajów.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

bepe

Post autor: bepe » 16 paź 2012, 23:33

Aleksander2560 pisze:Miałem 173 swego czasu, w czasie targów jakiśtam... na Wiatracznej 33 minuty postoju za każdym razem, miałem 5 kółek do zrobienia, wiesz kiedy miałem postój? po 21... przed ostatnim kółkiem... a tak to bez przerwy bo wyrabiałem się na sam odjazd... a 520? 520 tego dnia na odcinku 1 przystanku jechało 6 brygad w stadzie....
33 minuty postoju na 173 w DS to jest BARDZO dużo. Nie można ustawiać rozkładów na przykładzie sytuacji skrajnych, a taką tu przytoczyłeś.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 paź 2012, 23:34

A z innej beczki - i nie końca na temat, ale nie umiem znaleźć dobrego wątku na takie pytanie (prośba o ewentualne wskazanie) - czy ktoś w ogóle myślał o tym, żeby w sytuacjach korków i niemożności dotrzymania rozkładu, sterować odjazdami z þętli operatywnie i do tego centralnie? Nie na zasadzie ekspedycji na krańcu X, tylko na zasadzie ogarnięcia całości sytuacji i np. wiedzy, kiedy następny wóz danej linii ma szansę dotrzeć na kraniec.
A mówię o tym, bo znów trafiłem na sytuację, że z pętli ruszyły jedna za drugą dwie brygady na jednej linii, równiuteńko w połowie między rozkładowymi czasami odjazdów... Nie lepiej byłoby jedną opóźnić do rozkładowego odjazdu kolejnego kursu?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 17 paź 2012, 6:57

Aleksander2560 pisze:A kto odpowiada za układanie niesłychanie długich postojów w "krzakach" niż w cywilizacji? Np. 147 w Wiśniowej G. postoje po 20-28 minut, a na Wschodnim po 6-8 minut... na 198 w DP postoje na PKP Wesoła po 14 minut a na Starej Miłosnej po 7... w DS odwrotnie... czy hity jak 722 czy 730 po 45-60 minut w Woli Karczewskiej/Duchnowie?
Głównie koordynacja. Na pewno w przypadku Wiązowny, bo tam wszystko narzuca najdłuższy wypad do Rzakty.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Georg

Post autor: Georg » 17 paź 2012, 7:02

bepe pisze:
Aleksander2560 pisze:Miałem 173 swego czasu, w czasie targów jakiśtam... na Wiatracznej 33 minuty postoju za każdym razem, miałem 5 kółek do zrobienia, wiesz kiedy miałem postój? po 21... przed ostatnim kółkiem... a tak to bez przerwy bo wyrabiałem się na sam odjazd... a 520? 520 tego dnia na odcinku 1 przystanku jechało 6 brygad w stadzie....
33 minuty postoju na 173 w DS to jest BARDZO dużo. Nie można ustawiać rozkładów na przykładzie sytuacji skrajnych, a taką tu przytoczyłeś.
Może i nie. Ale np. w DS 523 ma po 10 minut postoju na każdym krańcu. Wystarczy, że cokolwiek wyskoczy po drodze (choćby się zrobi korek w okolicach RZS) i kierowca przyjeżdża równo z odjazdem. Pamiętam jak były objazdy z okazji frezowania TŁ, potem remontu nawierzchni Tunelu pod Dw. Zachodnim to 523 jeździło jak chciało. I żaden tryb SB nie pomógł. Ale to jest faktycznie sytuacja skrajna.

Awatar użytkownika
Aleksander2560
(Aleksander2634)

Post autor: Aleksander2560 » 17 paź 2012, 22:32

pawcio pisze:
Aleksander2560 pisze:A kto odpowiada za układanie niesłychanie długich postojów w "krzakach" niż w cywilizacji? Np. 147 w Wiśniowej G. postoje po 20-28 minut, a na Wschodnim po 6-8 minut... na 198 w DP postoje na PKP Wesoła po 14 minut a na Starej Miłosnej po 7... w DS odwrotnie... czy hity jak 722 czy 730 po 45-60 minut w Woli Karczewskiej/Duchnowie?
Głównie koordynacja. Na pewno w przypadku Wiązowny, bo tam wszystko narzuca najdłuższy wypad do Rzakty.
Przepraszam jaka z i czym jest koordynacja w przypadku linii 147 bo jeśli chodzi o linie do gminy Wiązowna to rozumiem, ale 147 niby z czym jest tak skoorydynowana, że postoje są w krzakach gdzie kibla nawet nie ma (wiem, jest ekspedycja w Międzylesiu)?

Kolejna sprawa, dlaczego nie można wydłużyć postojów na linii 115, która grzęźnie w korkach i niestety trzeba doginać "do okoła"... a sterowanie na Wschodnim rzadko bywa wprowadzane, bo najwyraźniej ekspedycja ZTMu nie chce się babrać w papierkową robotę...

Kolejna sprawa, dlaczego postoje na 151 są zryte bardziej niż góry Stołowe? Na Młynowie między 5:30 na 6:30 rano po 34 minuty postoju, pytam po co? A później po 6-7 minut, gdzie zajeżdża się na odjazd lub 10 minut po odjeździe, by było fajniej po 19ej czas na linii skracany jeszcze jest, tylko o 10 minut... kierowca ma jechać niczym Michael Schumacher i Sebastian Vettel razem wzięci by się wyrobić w czasie?

Serio, może naprawdę choć raz należy zrobić gruntowne analizy sytuacji na drodze zanim chory i nierealny rozkład się ułoży?

173 podałem jako przykład, że w weekend często jest gorzej niż w tygodniu jeśli chodzi o przerwy i opóźnienia, więc wcale nie jest tak różowo jak kilkanaście postów temu starał sie nam tu wytłumaczyć jeden z userów.
ul. Włościańska 52
01-710 Warszawa

ODPOWIEDZ