System Pobierania Opłat za Przejazdy ZTM

Moderator: JacekM

asq

Post autor: asq » 04 sty 2013, 18:10

ale ja nie mówię, że nie jest. mam tylko nadzieję, że liczba wyłudzających będzie rosła* (bo to w miarę bezpieczne oszustwo, stosunkowo trudne do wykrycia przez ztm**), a co za tym idzie media dobiorą się do dupy ztmowi, a co za tym idzie ratusz dobierze się do dupy ztmowi, a w efekcie tego może ktoś z tym w końcu zrobi porządek.

Piottr - to nie jest fałszerstwo. technicznie rzecz biorąc tworzysz nowy kontrakt "z niczego" posługując się jawnym (już) opisem formatu danych oraz wykorzystujesz znany błąd w protokole (mfoc) oraz oryginalną (nie fałszywą!) kartę zakupioną w POP.

* w żadnym wypadku nie namawiam do oszustwa, każdy ma swój rozum
** jeśli ktoś jest sprytny to nawet niemożliwe, proszę nie pytać mnie o szczegóły na PW, bo jw.

Piottr
Kontakt:

Post autor: Piottr » 04 sty 2013, 19:10

asq pisze:Piottr - to nie jest fałszerstwo. technicznie rzecz biorąc tworzysz nowy kontrakt "z niczego"
Ale czy kontrakt nie jest - dokumentem zapisanym w postaci elektronicznej?

asq

Post autor: asq » 04 sty 2013, 19:17

tak. zarówno ten ladowany w sieci, jak i poza nią. to te same bity, nie ma czegoś takiego jak bit oryginalny i fałszywy. oczywiście możliwe jest cyfrowe podpisanie komunikatu, aby potwierdzić jego autentyczność, ale... zgadnij co :)

MichalJ

Post autor: MichalJ » 04 sty 2013, 19:24

asq pisze: Piottr - to nie jest fałszerstwo. technicznie rzecz biorąc tworzysz nowy kontrakt "z niczego"
Jak narysuję 100 zł "z niczego" to też nie będzie fałszywe? Na miły Bóg...

asq

Post autor: asq » 04 sty 2013, 19:28

ale zdajesz sobie sprawę ze mówimy o danych w postaci cyfrowej, tak? jak myślisz dlaczego nie słyszy sie o wykradaniu pieniędzy z kart kredytowych? tak, bo systemy bankowe nie polegają na zapisie danych na karcie i tak, są dobrze zabezpieczone.

XoXoXoX

Post autor: XoXoXoX » 04 sty 2013, 19:58

asq pisze:ale ja nie mówię, że nie jest. mam tylko nadzieję, że liczba wyłudzających będzie rosła* (bo to w miarę bezpieczne oszustwo, stosunkowo trudne do wykrycia przez ztm**), a co za tym idzie media dobiorą się do dupy ztmowi, a co za tym idzie ratusz dobierze się do dupy ztmowi, a w efekcie tego może ktoś z tym w końcu zrobi porządek.
Pamiętam czasy budek telefonicznych i kart magnetycznych, proceder trwał dosyć długo. Raczej co jakiś czas Panowie w niebieskich mundurach złapią małolata który będzie biegał po dzieleni i lądował karty ziomalom i owszem będzie o tym głośno, że złapano hakera i dilera kart, a system i tak nie zostanie załatany.

bepe

Post autor: bepe » 04 sty 2013, 19:59

asq pisze:ale zdajesz sobie sprawę ze mówimy o danych w postaci cyfrowej, tak?
Ale co to za różnica? Tak czy siak wytwarzasz fałszywy dokument.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2013, 20:00

asq pisze:ale ja nie mówię, że nie jest. mam tylko nadzieję, że liczba wyłudzających będzie rosła* (bo to w miarę bezpieczne oszustwo, stosunkowo trudne do wykrycia przez ztm**), a co za tym idzie media dobiorą się do dupy ztmowi, a co za tym idzie ratusz dobierze się do dupy ztmowi, a w efekcie tego może ktoś z tym w końcu zrobi porządek.
"W miarę bezpiecznym oszustwem" jest też jazda bez biletu - stosunkowo trudnoe do wykrycia przez ztm, bo nie ma kontrolera w każdym pojeździe itp.

Wydaje mi się, że jest spora moralna różnica pomiędzy "będę coś robił nielegalnie i pokażę im, co jest nie tak" (rodzaj prowokacji) a "będę coś robił nielegalna - może kiedyś zauważą, że coś jest nie tak". W drugim przypadku po prostu ubierasz swoją działalność w zniosłe słowa, żeby się przed sobą wybielić.

I tak naprawdę za Twoje "kradnę, bo się da" zapłacą więcej pozostali uczciwi pasażerowie przy okazji kolejnej podwyżki czy cięcia połączenia.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

asq

Post autor: asq » 04 sty 2013, 20:02

XoXoXoX - nie zakladalbym sie :) nie dalej jak za 2 lata kazdy bedzie mial telefon w kieszeni, ktory pozwala na doladowanie WKM. dilerzy niepotrzebni. to juz nie te czasy ze karty mogli nagrywac tylko wlasciciele szpulowcow :)

bepe - dokumentem jest karta. dane na karcie to tylko dane. nie mylmy pojec.

MeWa - nie pij do mnie bo pisalem o tym do wszystkich mediow. artykuly ukazaly sie dwa. jest embargo informacyjne, wiec trzeba dalej cisnac...

mialbym sobie cos do zarzucenia wlasnie, jesli problemu bym nie naglasnial.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2013, 20:08

asq pisze:MeWa - nie pij do mnie bo pisalem o tym do wszystkich mediow. artykuly ukazaly sie dwa. jest embargo informacyjne, wiec trzeba dalej cisnac...
Widocznie nieskutecznie - a raczej, jak podejrzewam, niestrawnie dla odbiorców. Prawda jest taka, że dla 99% odbiorców, i to nie tylko tworzących wiadomości w mediach, to będzie niezrozumiałe, więc trzeba pisać jak krowie na rowie.

[ Dodano: Pią 04 Sty, 2013 ]
Teraz przy okazji podwyżek temat ładnie by się sprzedał.

asq

Post autor: asq » 04 sty 2013, 20:10

napisalem ze przyjade i pokaze co-i-jak. o ile gazety nie zatrudniaja debili to jest to przekaz zrozumialy dla kazdego. zapewne odpowiedz ztm to bylo: nie publikujcie, bo jestesmy w d*, naprawimy to... kiedys.
czyli embargo.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2013, 20:11

asq pisze:zapewne odpowiedz ztm to bylo: nie publikujcie, bo jestesmy w d*, naprawimy to... kiedys.
Wątpię.

asq

Post autor: asq » 04 sty 2013, 20:14

mozemy sie zalozyc. to standardowa odpowiedz nr 2 w takich incydentach. odp. nr 1 to "powiedz cokolwiek, a cie pozwiemy" :)

bepe

Post autor: bepe » 04 sty 2013, 20:15

asq pisze:bepe - dokumentem jest karta
Ależ karta nic nie poświadcza - karta jest jedynie nośnikiem, na którym zapisany jest dokument. A jeszcze dokładniej jest stwierdzić, ze dokumentem jest karta wraz z zapisanymi na niej danymi.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 04 sty 2013, 20:17

asq pisze:o ile gazety nie zatrudniaja debili to jest to przekaz zrozumialy dla kazdego
Nie. Patrząc po przebiegu dyskusji i zaangażowaniu uczestników, można łatwo wysunąć wniosek, że temat jest zrozumiały jedynie dla osób o pewnym zacięciu informatycznym.

Zablokowany