Mądry Polak po szkole?

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 maja 2013, 17:11

Os0 pisze:Rozumiem nie pamiętać logarytmów
Tego to ja nawet w szkole nie miałem :P Program skończyliśmy na kombinatoryce.
Os0 pisze:Przecież to jest to samo co normalne dodawanie/odejmowanie/mnożenie, tylko bez podanej jednej liczby
Zwykłe równanie z jedną niewiadomą - nie ma problemu. Ale jak będą dwie niewiadome, to ni cholery nic nie zrobię, z matmy zwykle leciełem na 2 :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 08 maja 2013, 17:37

Os0 pisze:Rozumiem nie pamiętać logarytmów, ale prostych równań/układów równań? Przecież to jest to samo co normalne dodawanie/odejmowanie/mnożenie, tylko bez podanej jednej liczby :>
Żeby zdać ten... hehe... arkusz nie trzeba nawet rozwiązywać tych zadań. Wystarczy, że podstawi się odpowiedzi do treści.
Wolfchen pisze:Tego to ja nawet w szkole nie miałem :P Program skończyliśmy na kombinatoryce.
Kombinatorykę zazwyczaj robi się po zrobieniu logarytmów i jakiekolwiek innego działu.
Wolfchen pisze: Ale jak będą dwie niewiadome, to ni cholery nic nie zrobię, z matmy zwykle leciełem na 2 :P
Postawię taką ryzykowną tezę, że ktoś kto leci na 2 nie powinien w ogóle matury zdać. Zresztą, z tego co mapiętam, ty byłeś akurat rocznikiem poszkodowanym, w którym matematyka nie była obowiązkowa.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 maja 2013, 17:47

Poc Vocem pisze:Kombinatorykę zazwyczaj robi się po zrobieniu logarytmów i jakiekolwiek innego działu.
Nie wiem, ja byłem w klasie geo-his-wos i nauczycielka trochę zmieniła kolejność nauczania, zeby się wyrobić z materiałem. Jak do tej pory, matematyka dla mnie użyteczna skończyła się w podstawówce, bo to, czego uczyli w gimnazjum, to ani razu nie wykorzystałem w życiu...
Poc Vocem pisze:Postawię taką ryzykowną tezę, że ktoś kto leci na 2 nie powinien w ogóle matury zdać.
W teorii, 2 jest od 30%. Ale co do zasady, to się zgadzam.
Poc Vocem pisze:Zresztą, z tego co mapiętam, ty byłeś akurat rocznikiem poszkodowanym, w którym matematyka nie była obowiązkowa.
Na szczęście nie była obowiązkowa. I nie czuję się z tego tytułu ani trochę poszkodowany, lecz twierdzę, że miałem farta. :P
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 08 maja 2013, 17:56

Wolfchen pisze: Na szczęście nie była obowiązkowa. I nie czuję się z tego tytułu ani trochę poszkodowany, lecz twierdzę, że miałem farta. :P
Dzięki temu wyszedłeś z liceum ogólnokształcącego nie mając wykształcenia ogólnego. ;) (bez personalnych wycieczek, oczywiście). Jak wielu innych ludzi z tych roczników (np. mój brat).
Aczkolwiek, widzę, że na podstawowej było zadanie "udowodnij" (co prawda polegającym na wyciąganiu przed nawias). Jestem ciekaw jaka będzie zdawalność tego zadania ;) Ostatnie też wygląda na "hardkorowe".

PS A tak poza tym - dzisiaj u Pana Premiera gościli reprezentanci UW w Międzynarodowym Turnieju Fizyków*, w którym zajęli drugie miejsce. Co udowadnia tezę, że przynajmniej niektórzy Polacy są mądrzy po szkole.

*w wersji licealnej sukcesy święci XIV LO oczywiście.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 maja 2013, 18:29

Daniel_FCB pisze:Dzięki temu wyszedłeś z liceum ogólnokształcącego nie mając wykształcenia ogólnego. ;)
Bez przesady, podstawy przydatne w życiu znam, typu policzenie pola/objętości i podstawowe działania. Ja tam wolę wiedzieć coś w określonej dziedzinie, niż wszystkiego po trochu... :P
A cała reszta matmy się rzadko kiedy przydaje, chyba, że chcesz iść na studia ścisłe. Ba, podstawowe zaprogramowanie tokarki CNC w Sinumeriku jest drobiazgiem, który można osiągnąć bez jakiejkolwiek wiedzy matematycznej, trzeba mieć tylko odpowiednie dane na rysunku.

[ Dodano: Śro 08 Maj, 2013 18:30 ]
Daniel_FCB pisze:Co udowadnia tezę, że przynajmniej niektórzy Polacy są mądrzy po szkole.
Z fizyki jestem kompletnie zielony. Czy to świadczy o tym, że jestem głupi? :>

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 08 maja 2013, 18:37

Wolfchen pisze:Bez przesady, podstawy przydatne w życiu znam, typu policzenie pola/objętości i podstawowe działania.
To ja nie wierzę w takim razie, że nie zdałbyś tej dzisiejszej matury ;-) . Bo tam naprawdę nic więcej nie ma.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 maja 2013, 18:39

Poc Vocem pisze:To ja nie wierzę w takim razie, że nie zdałbyś tej dzisiejszej matury
Funkcji nie uznaję za podstawy, a tego tam zatrzęsienie - podobnie jak i sinusuów, cosinusów, etc ;)

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 08 maja 2013, 18:42

Wolfchen pisze: Z fizyki jestem kompletnie zielony. Czy to świadczy o tym, że jestem głupi? :>
Hę? To była informacja z cyklu - doceńmy ludzi, którzy coś umieją. Najlepiej odpowiednio wysokim grantem :p
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 maja 2013, 18:48

Daniel_FCB pisze:To była informacja z cyklu - doceńmy ludzi, którzy coś umieją.
Każdy coś umie. ;) Kwestia tego, jaka dziedzina i jaki w danej dziedzinie osiągnął poziom.
Daniel_FCB pisze:Najlepiej odpowiednio wysokim grantem
Przeczytałem "granatem"... Zdecydowanie za dużo pracy ostatnio 8-(

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 maja 2013, 19:41

Wolfchen pisze:Z fizyki jestem kompletnie zielony. Czy to świadczy o tym, że jestem głupi? :>
To, że jesteś z fizyki zielony nie świadczy o tym, że jesteś głupi. To, że wyciągasz takie wnioski, tak :P
Daniel_FCB pisze: doceńmy ludzi, którzy coś umieją. Najlepiej odpowiednio wysokim grantem :p
"Słowo 'dziękuję' straciło na znaczeniu, odkąd wynaleziono pieniądze" [prodziekan FUWu] :D
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 maja 2013, 20:00

KwZ pisze:To, że wyciągasz takie wnioski, tak :P
Ja się odniosłem do tego:
Daniel_FCB pisze:A tak poza tym - dzisiaj u Pana Premiera gościli reprezentanci UW w Międzynarodowym Turnieju Fizyków*, w którym zajęli drugie miejsce. Co udowadnia tezę, że przynajmniej niektórzy Polacy są mądrzy po szkole.
, co można interpretować różnie. A najprostsza interpretacja, że czasem skończy szkołę ktoś inny, niż pseudo-humanista (pseudo dlatego, że teraz jest modne mówienie, że jest się humanistą tylko dlatego, że się nie umie przedmiotów ścisłych). :P

Rosa

Post autor: Rosa » 08 maja 2013, 20:08

A z czym ludzie mieli problemy na tej maturze? Otóż w tym że w zadaniu z treścią podano czas 40 minut i aby cos policzyc to trzeba to bylo zamienic na godziny. Niestety dla wielu ludzi po liceum coś takiego okazało sie zbyt wielkim wyzwaniem.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 08 maja 2013, 20:19

A ja myślałem, że porozbijają się raczej o układ równań... Ja naiwny O-)

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 maja 2013, 21:08

Rosa pisze:Otóż w tym że w zadaniu z treścią podano czas 40 minut i aby cos policzyc to trzeba to bylo zamienic na godziny.
Żartujesz? :shock:

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 08 maja 2013, 21:35

Przepraszam z góry, jeśli to co napiszę zostanie odebrane jako wycieczka osobista. Nie taki jest zamysł i proszę to traktować jako wypowiedź ogólną.

Policzmy ile punktów można zdobyć nie wiedząc praktycznie nic poza tym, co można znaleźć w tablicach.
Zadania: 2 i 23 nie wymagają praktycznie nic poza zwykłymi działaniami.
Zadania: 4, 5, 10, 12 i 20 są możliwe do rozwiązania przez prościutkie podstawienie jednej z czterech dostępnych odpowiedzi.
Zadania: 1, 3, 6, 7, 8, 9, 13, 14*, 15, 18, 19, 21, 24, 25* rozwiązuje się korzystając z jednego, najwyżej dwóch wzorów (ale z jednego działu) podanych w tablicy. Zadanie 14 wymaga dodatkowo zajrzenia do tabelki, zadanie 25 albo przekształcenia wzoru na objętość, albo podstawienia kolejnych wartości z możliwych odpowiedzi.

To już jest 21 punktów, a przypominam, że zalicza 30%, czyli 15 punktów (co już samo w sobie jest chore).

Zadania, których nie wymieniłem:
11 - Trzeba się wykazać pewną wyobraźnią, nie każdemu jest to dane.
16 - Tutaj pewna wiedza, której w tablicach nie ma mogłaby się przydać.
17 - Znowu wyobraźnia, choć jest ta zadanie bardzo na pograniczu trzeciej grupy
22 - Jeśli się nie potrafi inaczej, to trzeba sobie wypisać wszystkie możliwości dwóch rzutów kostką. Trzeba rozróżniać rzut dwiema kostkami od dwóch rzutów jedną kostką.

Dalej są zadania otwarte:
26 - Przyznaję, może sprawić problemy. Może się przydać umiejętność dzielenia wielomianów.
27 - Tabelka z wartościami funkcji z tablic, alfa = 60 stopni, czyli sinus kwadrat = 3/4, cosinus = 1/2, cosinus kwadrat = 1/4, dalej prościutkie mnożenie i odejmowania, wynik = 0. 2 punkty praktycznie za nic.
28 - mamy tożsamość z podpowiedzi: lewa strona to 0 podniesione do kwadratu, czyli 0. x^2, y^2, z^2 są dla każdego rzeczywistego x, y, z większe lub równe 0, z tego wynika, że ich suma również. Zapisanie tego wystarczy na 1 punkt, ale powiedzmy, że tu trzeba wiedzieć czego się chce, więc nie będę tego liczył do ogólnego wyniku.
29 - odczytanie dwóch debilnie prostych informacji z wykresu. 2 punkty za nic.
30 - nierówność kwadratowa. Policzenie miejsc zerowych wyrażenia po lewej stronie, to praktycznie darmowy punkt (wszystkie wzory w tablicach). Drugi punkt czyli zapisanie poprawnego przedziału, to już strasznie zaawansowana matematyka.
31 - 6^98 przed nawias, w nawiasie zostaje 34, coś pomnożone przez 17 pomnożone przez 2 jest podzielne przez 17. Co najmniej jeden punkt za wyrzucenie 6^98 przed nawias.
32 - trójkąt jest podzielony na trójkąty równoramienne, więc proste zależności kątów od kątów bardzo szybko da się zapisać. Za te dwie czynności - 2 z 4 punktów.
33 - bok kwadratowej podstawy - 10 cm = 1 punkt. Reszta może wymagać wyobraźni przestrzennej.
34 - Już nawet na kwejku zauważyli, że to zadanie jest zawsze bardzo podobne. Spokojnie można się więc nauczyć w ciągu pół dnia (realnie - pół godziny max) całego schematu, ale powiedzmy, że damy ze 2 punkty z 5 za wypisanie danych i ułożenie zależności.

Policzmy: 21 + 2 + 2 + 1 + 1 + 2 +1 + 2 = 32 punkty, 64%

Wolf, powiedz mi, gdzie Cię przeceniłem, skoro twierdzisz, że nie zdałbyś tej matury?

ODPOWIEDZ