Komunikacja miejska w Ursusie

Moderator: Wiliam

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 gru 2013, 1:21

fik pisze:No po prostu rewelacja. Jakoś mam dziwne podejrzenie, że ten podjazd jednak robi lepiej większej grupie niż garstka tranzytowców z Posagu na Stary.
W kierunku Okęcia do przejścia byłoby 50 metrów z przystanku na Nowolazurowej na ten na Traktorzystów, jeśli ktoś zapragnąłby przesiąść się akurat w 194 albo 716. No po prostu tragedia. Lepiej gnać autobus dookoła, robiąc mu milion przystanków i wkurwiać pasażerów pod pretekstem robienia im dobrze. Ot, cała warszawska komunikacja ostatnimi czasy. Jaki będzie następny etap? Linie jeżdżące z jednej strony ulicy na drugą, żeby nie trzeba było przechodzić przez przejścia? A może w ogóle obowiązek zatrzymywania się co do metra tam, gdzie zażąda tego pasażer?

Nie pierwszy i nie ostatni raz podkreślam, że za wszelką cenę chcemy być bardziej zachodni od Zachodu, a wychodzą z tego same idiotyzmy.
noidea

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 02 gru 2013, 8:49

Adam G. pisze:wkurwiać pasażerów
"A środkiem puścimy czołgi".
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 02 gru 2013, 9:23

Adam G. pisze:Jaki będzie następny etap? Linie jeżdżące z jednej strony ulicy na drugą, żeby nie trzeba było przechodzić przez przejścia?
Ale tak już jest na osiedlu Derby, ludzie potrafią wsiąść w 204/304/527 na os. Derby VI w kierunku os. Derby i wysiąść na os. Derby III w kierunku PKP Praga/Zaułek-Szkoła/Metro Ratusz-Arsenał tylko po to by nie chodzić oraz przechodzić przez jezdnię...

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 02 gru 2013, 10:19

Flashu, Derby i cała Skarbka z Gór jest złym, bardzo złym, przykładem. ;]

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 02 gru 2013, 13:54

Flash8222 pisze:Ale tak już jest na osiedlu Derby, ludzie potrafią wsiąść w 204/304/527 na os. Derby VI w kierunku os. Derby i wysiąść na os. Derby III w kierunku PKP Praga/Zaułek-Szkoła/Metro Ratusz-Arsenał tylko po to by nie chodzić oraz przechodzić przez jezdnię...
Podobne numery można spotkać na pętli Żerań FSO… ludzie wsiadają do autobusu na pętli tylko po to, żeby wysiąść z niego na przystanku po drugiej stronie ulicy, pod centrum handlowym.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 02 gru 2013, 14:35

I do czego ma się to zaliczać? :>

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 02 gru 2013, 15:31

Vilén pisze:Podobne numery można spotkać na pętli Żerań FSO… ludzie wsiadają do autobusu na pętli tylko po to, żeby wysiąść z niego na przystanku po drugiej stronie ulicy, pod centrum handlowym.
W tym przypadku nie widzę powodu, by narzekać. Bardzo dobrze, że komunikacja sprawnie łata beznadziejnie zaprojektowany węzeł.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 02 gru 2013, 17:11

emyl pisze:
Vilén pisze:Podobne numery można spotkać na pętli Żerań FSO… ludzie wsiadają do autobusu na pętli tylko po to, żeby wysiąść z niego na przystanku po drugiej stronie ulicy, pod centrum handlowym.
W tym przypadku nie widzę powodu, by narzekać. Bardzo dobrze, że komunikacja sprawnie łata beznadziejnie zaprojektowany węzeł.
No, akurat to rzeczywiście jedna z tych sytuacji, w których jestem w stanie zrozumieć podjeżdżanie w ramach jednego ZP. Niemniej, krążeniu po ursuskim ratuszu mówię stanowcze "nie".
noidea

empi

Post autor: empi » 05 gru 2013, 12:04

fik pisze:No po prostu rewelacja. Jakoś mam dziwne podejrzenie, że ten podjazd jednak robi lepiej większej grupie niż garstka tranzytowców z Posagu na Stary.
Troszkę zaczynamy odchodzić od realiów. 177 to ważna linia dla staruszków załatwiających różne swoje sprawy w obrębie Ursusa. Hitowym punktem docelowym jest targ na Gierdziejewskiego. Po zamknięciu nawet pieszego przejścia pod torami tranzyt dookoła z punktu widzenia babuszek z wózeczkami na zakupy jest atrakcyjny, co można sprawdzić wybierając się na tę trasę w sobotę, a podejrzewam, że i w inne dni nie jest z frekwencją źle. 177 się przyjęło, o czym świadczy podbicie częstotliwości w soboty na trasie skróconej (przy normalnej organizacji ruchu).
Oczywiście można wziąć mapę do ręki i stwierdzić, że przecież bardziej by się opłacało przejść przejściem podziemnym, wsiąść w coś tam i pójść pieszo od Lalki. Można stwierdzić, że po cholerę tym staruszkom bazar, jak mogą sobie jechać do jakiegoś marketu. A najlepiej to w ogóle po co wychodzić z domu, jak im niewygodnie chodzić, to mogą zamówić zakupy z Internetu.
Konkludując, tranzytem przez Ratusz przejeżdża znacznie więcej pasażerów, niż docelowo do Ratusza. Ci docelowi mają różne dodatkowe możliwości.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 gru 2013, 12:16

Akurat byłem wczoraj nieszczęśliwym pasażerem 177 od przystanku Zajezdnia Ursus Płn. do PKP Ursus. Nieszczęśliwym, bo jadącym 11 zamiast 7 minut. Na Ursus-Ratusz 02 wsiadła pani która chciała dojechać do Śmigielskiej. Pasażerowie włącznie ze mną polecili jej wysiąść na Ursus-Ratusz 01 (de facto tam gdzie wsiadła) i poczekać na jakieś 194 czy 716, ale zdezorientowana kobieta wysiadła pod ratuszem. Pewnie czekała tam 20min na 177 jadące w drugą stronę. W tym czasie oczywiście przejechało 194. Poza nią, zgubioną, pod ratuszem nie wysiadł ani nie wsiadł nikt (a było to tuż przed 15 w dzień powszedni).

Wszyscy jechali tranzytem, wszyscy głośno komentowali idiotyzm takiego rozwiązania. Dodajmy do tego, że w godzinach szczytu skręt w lewo spod Factory w Traktorzystów jest dość trudny i czasochłonny z uwagi na duży ruch, co potencjalnie może generować jakieś opóźnienia. Do tego właśnie prowadzi uszczęśliwianie pasażerów na siłę...

BTW, miałem wczoraj 6/517, a wiem że popularne jest tu twierdzić, że nikt tym nie jeździ. O ile na odcinku Wileński - Centrum jestem w stanie się zgodzić, o tyle w centrum kursami o 17:10 i 20:16 (odjazdy z TGK) ładowało mi się do autobusu full ludzi, którzy zaczynali wysiadać dopiero przy Popularnej (nieliczni) i Dzieci Warszawy czy Skoroszewskiej (większość). Do tego dobijał jeszcze tłumek z centrów handlowych przy Beresteckiej.
noidea

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 gru 2013, 12:22

Adam G. pisze:BTW, miałem wczoraj 6/517, a wiem że popularne jest tu twierdzić, że nikt tym nie jeździ. O ile na odcinku Wileński - Centrum jestem w stanie się zgodzić, o tyle w centrum kursami o 17:10 i 20:16 (odjazdy z TGK) ładowało mi się do autobusu full ludzi, którzy zaczynali wysiadać dopiero przy Popularnej (nieliczni) i Dzieci Warszawy czy Skoroszewskiej (większość). Do tego dobijał jeszcze tłumek z centrów handlowych przy Beresteckiej
Nikt rozsądny nie próbował negować, że Skoroszom 517 (czy coś na kształt) jest potrzebne do życia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

dzidek

Post autor: dzidek » 05 gru 2013, 15:46

Ogródki działkowe w Ursusie na Niedźwiadku już zlikwidowane. Wygląda na to, że budowa nowej pętli autobusowej idzie pełną parą i teraz pytanie czy po wybudowaniu nowej pętli. Obecna na Keniga będzie nadal istnieć czy zostanie zlikwidowana? Ktoś coś wie?

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 05 gru 2013, 17:44

Nie wydaje mi się, żeby trwała budowa pętli jako takiej, bo dopiero co był przetarg na projekt z terminem wykonania do 31.05.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 05 gru 2013, 19:42

Może plantują teren by nie załapać się na okres lęgowy ptaków.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

dzidek

Post autor: dzidek » 07 gru 2013, 11:12

Solaris U10 pisze:Nie wydaje mi się, żeby trwała budowa pętli jako takiej, bo dopiero co był przetarg na projekt z terminem wykonania do 31.05.
No proszę czyli jak zawsze Ursus wszystko przedłuża w czasie... Plany były otwarcia pętli wraz z uruchomieniem stacji pkp :-k Najważniejsze, że coś się tam dzieje. I nadal ciekawi mnie czy obecna pętla na Keniga będzie nadal istnieć tylko z ograniczoną ilością linii czy zupełnie przeniesiona w nowe miejsce. Masz może gdzieś linka do tego przetargu?

ODPOWIEDZ