Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

szparag

Post autor: szparag » 08 gru 2013, 16:21

Poc Vocem pisze: Powinna, ale zakładam, że niemożliwe jest zakrańcowanie dwóch silnych linii na Kieleckiej, więc stąd pomysł z 33.
Glonojad pisze:@Poc Vocem: na 33 do Wilanowa musisz znaleźć tabor niw tylko na nowy odcinek, ale i na zastąpienie istniejącego. Dwukierunkowy, którego nie ma mnóstwo wcale. Na przedłużenie 33 gdziekolwiek potrzebujesz kilka składów jednokierunkowych jedynie...
Tak długo, jak linia z Wilanowa będzie na dwukierunkowacach, to może kończyć po wschodniej stronie skrzyżowania Niepodległości/Rakowiecka. Nie musi dojeżdżać do Kieleckiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 gru 2013, 16:50

A wiesz że to nie jest głupie? :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 gru 2013, 16:54

czy... porównanie wykorzystania obu wejść do stacji metra, o którym sam przed chwilą pisałeś.
Jak można korzystać wejścia północnego jak z niego nie można dojść do żadnej komunikacji? Wejście południowe broni sie tym że jest przesiadką do tramwajów na ciąg Boboli-Wołoska, bez tego tramwaju miało by mniej wiecje takie same obłożenie.

Wada tego przebiegu który ma być jest ładowanei się w ciasna zabudowę i ciasne łuki. No bo gdzie postawisz przystanki przy metrze dla lini Wilanów-Zachodni? Po wschodniej stronie Niepodległości. I przeciążysz jeszcze bardziej to skrzyżowanie. Przystanki "za skrzyzóéaniem z al. Niepodległości? To tramwaje w Niepodlegości będą miały podwójny przystanek, pomijam to że odległośc miedzy nowym przystankiem a Kielecka drastycznie się skurczy. będzie to odległość (licząc od środka peronu - 200m.
Dalej, ciasne łuki wychodzą na skrzyżowaniu Rakowiecka- Puławska. Tam też pojawią się dwa przystanki na Rakowieckiej.
Ponadto na "styk" wchodzi para przystanków na Puławskiej miedzy Spacerową a Rakowiecką. można tam nie robić przystanków ale wtedy z tego węzeł przesiadkowy będzie jeszcze bardziej gówniany niż teraz. Spróbuj rozwiązać węzły przesiadkowe. - 3 "węzły" beda fatalne. Rakowiecka - Kościół, Pole Mokotowskie, Rakowiecka.Skończy się to na liniach zewsząd - do wsząd bo przesiadki będą mocno niewygodne.
Obrazek

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 08 gru 2013, 19:56

Glonojad pisze:
Teokryt pisze:Ponadto zostało już wspomniane, po co się przesiadać z Linii Z Wilanowa do Metra na Polu Mokotowskim?
Po to samo, co na Politechnice, tylko odciążając Politechnikę właśnie.
To jakiś absurd :!: Po co odciążać Politechnikę? Dolny Mokotów ma się gnieść z Górnym i Ursynowem w metrze pomiędzy PM a Politechniką podczas gdy przy Politechnice część wysiada jadąc na Ochotę czy Pragę jadąc dalej TŁ luzując miejsce. No i oczywiście kompletny brak bezproblemowej przesiadki z takiego tramwaju z Dolnego Mokotowa w tramwaj jadący z Puławskiej w Marszałkowską. Bo wątpliwe jest, aby obecne przystanki tramwajowe na Puławskiej przy Goworka/Rakowieckiej poprzenosili.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 gru 2013, 19:58

TGM pisze: Bo wątpliwe jest, aby obecne przystanki tramwajowe na Puławskiej przy Goworka/Rakowieckiej poprzenosili.
Wątpliwe to raczej jest, by obecny układ się utrzymał - bo niby z jakiej paki? Ta inwestycja i tak będzie wymagała wywrócenia całego skrzyżowania do góry n'ogami.

Na Polu też część metra wsiada/wysiada - przeplot z tramwajami Rakowiecka - Wołoska przecież.

Generalnie o rozwiązaniach etapowych można dyskutować, ale docelowo nikt nie będzie utrzymywał oddzielnej linii Dolny Mokotów - Metro Politechnika, skoro i tak potrzebne będą dwie silne linie na połączenie przez Pole. Owszem, autor SW mógł się pomylić, mógł się nawet straszliwie walnąć, ale atrakcyjność ciągu Nowowiejskiej i nowego ciągu Banacha - Rostafińskich - Rakowiecka to jest rząd wielkości różnicy. Wyjdzie wreszcie z kanionów myślenia "jak autobus, tylko na szynach", bo to jest zupełnie nowe połączenie, które przewróci do góry nogami zachowania pasażerów w całej południowej Warszawie.
Teokryt pisze: Spróbuj rozwiązać węzły przesiadkowe. - 3 "węzły" beda fatalne.
bzdura.
Rakowiecka - Kościół
Przystanki na wylotach, lepiej być nie może,
Pole Mokotowskie
Przystanki na wschodnim wlocie lub na wylotach - normalny węzeł, a odległości do przejścia 2x mniejsze niż w forsowanym przez Ciebie wariancie Batorego; przeciążenie skrzyżowania? Bynajmniej, przecież przekrój całej Rakowieckiej się zmniejszy o połowę, więc samochodów przyjedzie nią dużo, dużo mniej.
Rakowiecka
Nie widział projektu, a już wie. Geniusz jakiś, czy co? Powtórzę - to skrzyżowanie jest do KOMPLETNEJ przebudowy, bo nie da się tam wsadzić torów bez zebrania dwóch-trzech pasów z wlotów Goworka i Rakowieckiej.
Jak można korzystać wejścia północnego jak z niego nie można dojść do żadnej komunikacji? Wejście południowe broni sie tym że jest przesiadką do tramwajów na ciąg Boboli-Wołoska, bez tego tramwaju miało by mniej wiecje takie same obłożenie.
A te schody ruchome na południowych wyjściach na chodnik to też do tych tramwajów prowadzą, czy zrobiono je sobie - a muzom?

Zresztą popatrzmy na węzły w Twoim wariancie przez Batorego:
Rakowiecka - Sanktuarium: nie istnieje, bo trasy się rozmiją,
Pole Mokotowskie - omówiłem, dojście z metra zawsze dłuższe, dojście z tramwajów wymaga znaczącej.przebudowy stacji metra, a samo skyżowanie jest obecnie BARDZIEJ przeciążone niż Rakowiecka,
Plac Unii : przystanki na zachodnim wlocie iznaczają zamknięcie ulicy, na wschodnim - bueganie wokół ronda (yo.ma być ta wygodniejsza przesiadka), a łuki cóż... Te z zachodu rzeczywiście ciaśniejdze nie będą, bo może ich nie być wcale. Budynki, rogatka... Samo skrzyźowanie też się bynajmniej od węzła torowego nie usprawni zwłaszcza, gdyby zistawić i dostosować sygnalizację.

Mówiąc w skrócie - wszystkie wady wariantu przez Rakowieckó zostają, za to dochodzą nowe.

A na Marszałkowską i tak będzie z dołu linia zapewne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 08 gru 2013, 20:12

Glonojad pisze:Wyjdzie wreszcie z kanionów myślenia "jak autobus, tylko na szynach", bo to jest zupełnie nowe połączenie, które przewróci do góry nogami zachowania pasażerów w całej południowej Warszawie.
A pewnie, że wywróci. Jak się nie da pasażerom wyboru... Jakby tak zlikwidować wszystkie połączenia z centrum i, dajmy na to, puścić TS do przesiadki na Gocław to to też by była rewolucja. Tylko po co?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 gru 2013, 20:36

Nie no, że ten tramwaj jest - Twoim zdaniem - zbędny to wielokrotnie pisałeś, nie musisz się powtarzać... Tylko to jest jakby obok tematu, bo tu mówimy o zupełnie nowym połączeniy, porównywalnym z budową nowego mostu. W związku z tym argument, że "musi być połączenie z Politechniki bo autobusy tak mają" jest, jak to mówi młodzież, od czapy i tyle.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 08 gru 2013, 20:52

Zastrzeżenia mam co do sensowności pchania tego tramwaju z Sobieskiego do Pola Mokotowskiego =; . I podejrzewam, że tu wcale nie chodzi o to, że komuś wyszło, że to sensowne rozwiązanie komunikacyjne, tylko że to sensowne rozwiązanie ekonomiczne, na zmaksymalizowanie inwestycji z budżetu UE.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 gru 2013, 21:02

A, to skoro dyskusja z meritum przeszła na teorie spiskowe, to ja dobrej nocy życzę :)

Piter232

Post autor: Piter232 » 08 gru 2013, 21:09

Kiedy ten tramwaj dojedzie na Ochotę, to tak - będzie sensowny, oczywiście. Natomiast nadal nie widzę sensu linii Wilanów - Kielecka (czy tam Pole Mokotowskie/SGH). Bo jeśli będzie linia jadąca Marszałkowską "w górę mapy" to ona będzie oczywistym wyborem w jeździe do Centrum i pozostałaby tylko możliwość polowania na tram do Kieleckiej wyłącznie w wypadku, jeśli jedzie się Metrem na południe (a w tym wypadku a) są inne metody b) jakoś nie ma tłumów chętnych, patrz -> 195). Jeśli nie będzie linii Dolny Mokotów-Marszałkowska, to albo zapłoną stosy i ktoś się ugnie pod postulatem zostawienia autobusu albo wszystko będzie przesiadać się na Puławskiej w tramy/Spacerowej w 131 (które jest nie do ruszenia bez tramu na Gagarina). Kompletnie nie widzę tłumów jadących Rakowiecką do SGH, kompletnie.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 08 gru 2013, 21:30

Glonojad pisze:A, to skoro dyskusja z meritum przeszła na teorie spiskowe, to ja dobrej nocy życzę :)
Teorie spiskowe? A jak było z 9? W Jerozolimskich niskopodłogowe co chwila, a na innych ciągach, i to ważnych, niemal sama wysoka podłoga.

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 08 gru 2013, 22:02

Jak nie bedzie bezposredniej linii z Dolnego Mokotowa na Marszalkowska to ta trasa nie ma sensu.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 08 gru 2013, 22:36

Jak nie będzie linii z Dolnego Mokotowa do metra bliżej niż Metro Centrum to trasa nie ma sensu.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 gru 2013, 23:04

Ja rozumiem w sensowność linii na Rakowiecką po zbudowaniu tramu na Ochotę, ale wcześniej to nie. Wszystkim jadącym do centrum, a także na Zachodni wygodniej jest przez Politechnikę. Kto więc miałby jeździć tą Rakowiecką tranzytem? Spacerowa? Będzie miała nadal 167 i 119, których ruszyć się przecież nie da. 168 zresztą też nie bardzo widzę jak. Z Sobieskiego na południe? Mają 141/172 albo zgoła linie jadące na Ursynów. Nawet na Służewiec Biurowy przez Wałbrzyską jakoś naturalniej...

Wierzę, że można by wytresować ludzi do nadkładania drogi, żeby z centrum do Wilanowa jechali przez SGH. Tylko po co...? A jak tram będzie szybszy przez Marszałkowską, to może w ogóle się nie przesiądą do metra na krytycznym jego odcinku?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

esbek
Kontakt:

Post autor: esbek » 08 gru 2013, 23:35

MichalJ pisze:Jak nie będzie linii z Dolnego Mokotowa do metra bliżej niż Metro Centrum to trasa nie ma sensu.
Wystarczy 14-tka Banacha - Wilanów (przez Metro Politechnika) i linia jadąca na Marymont.
http://www.youtube.com/user/esbek2
Filmy "tramwajowe" i nie tylko.
http://www.film.tramwaje.eu
Linki do filmów tramwajowych sortowane w/g krajów i miast

ODPOWIEDZ