Układ linii tramwajowych z M2C

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 29 gru 2013, 10:57

Georg pisze:Wątpię, żeby 26 zostało wycofane z Woli. Za duża zmiana. Ludzie nie są przygotowani na takie coś. Poza tym teraz nie jest czas na takie duże reformy. Po ostatnich zmianach widać, że ZTM jeśli wprowadza jakąś reformę, to robi to jak najmniejszym kosztem (tzn. jak najmniej linii ma zmienić trasę, zostać zlikwidowanych, czy uruchomionych).
Zostanie, zostanie - uruchomienie M2C to będzie na tyle duże wydarzenie, że ZTM nie będzie sobie żałował (powiem więcej - to będzie argument, żeby przepchnąć cięcia zupełnie nie związane z M2C - w końcu z czegoś trzeba będzie zapłacić te wozokilometry metra - wcale nie tanie). Na Os. Górczewska zostanie moim zdaniem coś słabego na W-Z (ja to określiłem jako 13), coś przez Kercelak i Daszyńskiego na Banacha (10 w obecnym kształcie z Woli out) i jakiś potworek Os. Górczewska - ... - Prosta - R. Daszyńskiego - Okopowa - Kercelak - Al. Solidarności - ... - Nowe Bemowo (napychanie metra z Os. Górczewska i Nowego Bemowa).

W uzupełnieniu mojego poprzedniego wywodu - bez zmian również 23 (raczej słabe); 10 mokotowskie, 28 i 41 jakoś do pożenienia ze sobą.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 29 gru 2013, 11:01

MichalJ pisze:Nic z tej propozycji nie rozumiem. Jedna linia na Zielenieckiej? 3 przemianowane na 26? Nie, tego bym się nie spodziewał w żadnym razie.
Po co więcej linii na Zielenieckiej? Przecież do centrum masz jeździć M2C i SKM (nieważne, czy Ci to pasuje, czy nie). Co do 26 to podtrzymuję swoją opinię - to jest za dużo wozokilometrów do zaoszczędzenia. Jeszcze raz: wozokilometry metra są naprawdę drogie (godzina funkcjonowania M2C przy częstotliwości 5 minut i obecnej stawce wozokilometra będzie kosztować ZTM ponad 11 tysięcy PLN, czyli ponad 1000 wozokm autobusowo-tramwajowych - do wycięcia na godzinę) i ja się spodziewam megacięć z tym związanych.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 gru 2013, 11:05

@MichalJ: o konkurencyjność kolei w stosunku do 7 bym się jakoś nie obawiał - że wzrośnie.

Tak czy siak, Grochowska zachodnia do Śródmieścia tramwajów nie wypychała za czasów 26 ani nie wypycha teraz; po orwarciu netra lepiej nie będzie. Czy i którędy z metra skorztsta ciąg Waszyngtona - Grochowska zachodnia? To zależy od wielu rzeczy.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 29 gru 2013, 11:15

kveld pisze:
Georg pisze:Wątpię, żeby 26 zostało wycofane z Woli. Za duża zmiana. Ludzie nie są przygotowani na takie coś. Poza tym teraz nie jest czas na takie duże reformy. Po ostatnich zmianach widać, że ZTM jeśli wprowadza jakąś reformę, to robi to jak najmniejszym kosztem (tzn. jak najmniej linii ma zmienić trasę, zostać zlikwidowanych, czy uruchomionych).
Zostanie, zostanie - uruchomienie M2C to będzie na tyle duże wydarzenie, że ZTM nie będzie sobie żałował (powiem więcej - to będzie argument, żeby przepchnąć cięcia zupełnie nie związane z M2C - w końcu z czegoś trzeba będzie zapłacić te wozokilometry metra - wcale nie tanie). Na Os. Górczewska zostanie moim zdaniem coś słabego na W-Z (ja to określiłem jako 13), coś przez Kercelak i Daszyńskiego na Banacha (10 w obecnym kształcie z Woli out) i jakiś potworek Os. Górczewska - ... - Prosta - R. Daszyńskiego - Okopowa - Kercelak - Al. Solidarności - ... - Nowe Bemowo (napychanie metra z Os. Górczewska i Nowego Bemowa).
Do tak durnych zmian to i w ZTM nie byliby na szczęście wstanie dojść. I chętnie do tego odniosę się po uruchomieniu M2C.
Obrazek

MichalJ

Post autor: MichalJ » 29 gru 2013, 11:24

Glonojad pisze:Czy i którędy z metra skorztsta ciąg Waszyngtona - Grochowska zachodnia? To zależy od wielu rzeczy.
Te dwie ulice nie tworzą ciągu. A do metra pojadą (każda z nich) tylko po całkowitej likwidacji tramwajów na Poniatoszczaku.

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 29 gru 2013, 11:25

Bywalec pisze: Do tak durnych zmian to i w ZTM nie byliby na szczęście wstanie dojść. I chętnie do tego odniosę się po uruchomieniu M2C.
Obyś miał rację, ja tylko policzyłem (co już dopisałem do postu wyżej), że godzina funkcjonowania M2C (co 5 minut, a ja słyszałem przecieki, że ma być od początku 3 minuty w szczycie) to koszt porównywalny z około 1000 wozokm autobusowych czy tramwajowych, a jakoś nie wierzę w to, żeby Rada Warszawy w swojej szczodrości dała jakieś znacząco większe środki ZTMowi. Wzrostu wpływów z biletów też znaczącego się nie spodziewam. Może ta liczba - 1000 wozokm na godzinę do zaoszczędzenia da wam do myślenia. Przy częstotliwości szczytowej co 3 minuty to już się robi 1800 wozokm.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 29 gru 2013, 11:35

mkm101 pisze:Panowie, możemy tu sobie dyskutować...
(...)
Ponieważ "miasto" nie jest pewne jak zachowają się pasażerowie po uruchomieniu M2C więc na wszelki wypadek zostaną pocięte wszelkie połączenia które mogłyby być konkurujące z M2C (...)
Przed wyborami... jasne.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 29 gru 2013, 11:42

JotPeCet pisze:
mkm101 pisze:Panowie, możemy tu sobie dyskutować...
(...)
Ponieważ "miasto" nie jest pewne jak zachowają się pasażerowie po uruchomieniu M2C więc na wszelki wypadek zostaną pocięte wszelkie połączenia które mogłyby być konkurujące z M2C (...)
Przed wyborami... jasne.
Zaraz, przed jakimi wyborami? Przecież M2C nie będzie przed wyborami samorządowymi - jestem gotów się założyć. A jeśli nawet je uruchomią tydzień przed (w co nie wierzę, albo nawet i więcej niż nie wierzę), to przecież cięcia można zrobić tydzień po wyborach...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 gru 2013, 12:01

Dokładnie. Uruchomienie uruchomieniem, cię... adaptacje układu komunikacyjnego w swoim czasie.

mkm101 ma 101% racji.

Co do częstotliwości na M2 - można sobie prosto policzyć. Na II linię ma być 20 składów na odcinek centralny wg informacji ogłaszanych publicznie. Gotowość niższa od 80% nie będzie. W ruchu 16 pociągów, długość liniito koło 6 km czyli przejazd 10, no 12 minut w jedną stronę. Niewiadomą jest tylko czas postoju i.manewrów na krańcach, ale może być równy max 4f, gdzie f to następstwo, co wynika z liczby torów odstawczych.

W sumie dobry temat dla dziennikarza, ale pytanie trudne,.niewygodne -lepiej przecież pisać, że np. w Szwajcarii tramwaje stają często.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Georg

Post autor: Georg » 30 gru 2013, 7:45

Glonojad pisze:A jak nie, to wezmy tramwaje: kto lepiej wyszedl na swietach: JPII z dwiema liniai silnymi czy Marszałkowska z czterema slabymi? To teraz idz na Pulawska i powiedz, ze np. zamiana 4 i 35 w jedna silna linie im sie oplaci - wysmieja Cie.
Jeśli chodzi o tramwaje, to ciężko byłoby zrobić komasacje na Marszałkowskiej. Masz 4 linie jadące każda z innego krańca i/lub w innym kierunku (poza 4 i 35). Jeśli już to bardziej pasowałaby zamiana krańcami linii 15 i 35 (15 na Wyścigi i mocne 35 do PRALKi). Wtedy 14 do piachu. Nic więcej nie da się zrobić. No oczywiście poza koordynacją 4 i drugiej linii jadącej z Wyścigów.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 gru 2013, 9:06

Oczywiście, przy założeniu, że każda dzisiejsza końcówka "musi" mieć tramwaj na Marszałkowską, to nic się nie da zrobić, ale jakby nie o to w tym przykładzie chodziło. Chyba, że chcesz mi udowodnić, że trzeba zrobić odbicie tramwaju np. od Sadów Żoliborskich na Powązki, żeby rozbić 33 na dwie linie coby niedałosie go ciąć na święta? :p]

(a tak btw, to pisałem w odpowiednim temacie, że na święta 35 mogło spokojnie wyfrunąć).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 30 gru 2013, 10:56

Glonojad pisze: Co do częstotliwości na M2 - można sobie prosto policzyć. Na II linię ma być 20 składów na odcinek centralny wg informacji ogłaszanych publicznie. Gotowość niższa od 80% nie będzie. W ruchu 16 pociągów, długość liniito koło 6 km czyli przejazd 10, no 12 minut w jedną stronę. Niewiadomą jest tylko czas postoju i.manewrów na krańcach, ale może być równy max 4f, gdzie f to następstwo, co wynika z liczby torów odstawczych.
Warunek graniczny jest spełniony przy f=3 minuty, postój 12 minut.
(2*(12+12)=48 minut na kółko).

Wniosek jest prosty - będzie kursować mniej składów. W częstotliwość lepszą niż 5 minut nie wierzę.

A co do tramwajów na Chałubińskiego w święta - dać 17 co 10, 33 co 10, po co tam jeszcze dziesiątka w ogóle?

Awatar użytkownika
kveld

Post autor: kveld » 30 gru 2013, 12:59

Co do czasu na stacjach końcowych dla M2C to automatyczny przejazd peron-peron ma się mieścić w 90 sekundach. Co do częstotliwości - zobaczymy, ale w rozsądnie małą nie wierzę.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 30 gru 2013, 13:19

To chyba nie ten wątek jednak. Automatyczny przejazd, wolne żarty. :)
Ale przy 90 sek i 16 składach jest kurs co 112 sekund...

Półtorak

Post autor: Półtorak » 30 gru 2013, 17:49

Vilén pisze:
Półtorak pisze:Pamiętacie, że ta wersja "ósemki" powstała z przeobrażenia ze szczytowej 42? Może czas na "Powrót do przyszłości"? ;)
Z kolei ta szczytowa 42 jechała przed 1996 rokiem na Al. JP2. Poprzednim razem, skręt Grochowska — Zieleniecka realizowała linia o numerze także 8, zlikwidowana w roku 1985, i jadąca na Banacha – z Wolskiej została wycofana w roku 1968. W takim razie może czas na taki powrót do przeszłości, by ósemkę całkowicie zlikwidować, skoro nie było potrzeby obsługi relacji płn. Grochowska — Al. Jerozolimskie przez 12 lat, a relacji Wolska — Al. Jerozolimskie przez aż lat 28?
Nie o wypisówkę z trasbusa mi chodziło tylko o fakt, że dyskutowana relacja "ósemkowa" (Grochowska - Zieleniecka i dalej do centrum) jest relacją do obrony tylko w szczycie.
4bis Stalowa - Woronicza

ODPOWIEDZ