Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 02 kwie 2014, 1:47

KwZ pisze:
No i co ważne - dzięki temu można by rozważyć usunięcie 141 143 i 188 z Kanału. 182 i 187 starczą.
Po co? Chcesz je przekolorować na czerwono?
A byłeś w ogóle kiedyś tam czy piszesz z perspektywy klawiatury? #-o

Sorry za tą szczerą uwagę, ale tak to jest gdy ludzie nie znają problemu ale są specjalistami na każdy temat. Linie jadące z Wiatracznej mają parędziesiąt metrów na zmianę o trzy pasy żeby wbić na przystanek Kanał Gocławski. Jest to manewr niebezpieczny i dla pojazdu komunikacji, i dla jadących za nim od strony Wiatracznej, i dla jadących głównym ciągiem czyli Ostrobramską. I jakbyś przynajmniej kilkanaście razy tam przejechał to byś widział, że często przy tej zmianie pasów pojawiają się groźne sytuacje. Nawet w tym wątku były postulaty żeby pozbyć się tego manewru.
KwZ pisze:
Dobry kierunek myślenia. Podoba mi się!
523 na Witolinie to pomysł stary i nie mój. I jak widać wypływa. Dla mnie głębokim fundamentem jest tutaj rozdział
(czerwone <-> Ostrobramska) vs (czarne <-> Wiatraczna),
przy czym nie wiem, czy to dobrze, czy źle; os. Majdańska mogłoby poczuć się skrzywdzone. Ale myślę, że mógłby ułatwić komasację 188 i 523 na Olszynce.
Taki podział ma tez naturalnie wady jak ww. obsługa przystanku Kanał Gocławski. Ale już przesiadki z czerwońców na Międzynarodowej i saskiej w czarne żeby dojechać np. na Torwar nie powinny być problemem.
Wiliam pisze:187 można także próbować zapętlać na trasie Trasa "Ł" - Urugwajska - Lizbońska - Saska - Brazylijska - Międzynarodowa - Trasa "Ł" lub Al.Stanów Zjednoczonych - Grenadierów - Ostrobramska - Al.Stanów Zjednoczonych.
Co do pierwszej propozycji to gdzie postój na Brazylijskiej? Wydaje mi się , że nie ma sensu wozić tych autobusów po Saskiej Kępie, bo będą robiły puste kilometry. Dlatego pomimo kilkuset metrów więcej, niech też Przyczółek z tego skorzysta. Byłbym za twoją drugą opcją przez Grenadierów (gdzie postój?), ale to ponad 1,5 km więcej niż do samego Przyczółka. Dlatego IMHO nawrotna na węźle jest najbardziej optymalna.

<gdybanie>
A może docelowo 187 po prawej stronie skierowane z TŁ na Ostrobramską, Poligonową i JNJ?
</gdybanie>
Wiliam pisze:W ogóle widzę że nie wszyscy dowierzają że jest różnica między czerwonym a czarnym na Trasie "Ł". A różnica bywa znaczna, bo czarnuchy mają strasznie rozwleczone rozkłady. O patologiach jazdy 182 już tu wiele razy opowiadano.
powtórzę: niektórzy widzą sytuację "z perspektywy klawiatury". Mam zasadę, że o problemach dzielnic w których jestem rzadziej niż raz w tygodniu się nie wypowiadam bo po prostu mam zbyt małą wiedzę. Niestety nie wszyscy też tak robią.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 02 kwie 2014, 2:09

Z ta niezabieralnoscia 525 w kierunku politechniki to jednak bardziej urban legend , moze sie zdarza sie ale to pojedyncze kursy na pozostalych raczej wszyscy wchodza.
I dlaczego przypisujecie 525 tak wielkie znaczenie skoro 520 ma chyba wieksza czestotliwosc na Ostrobramskiej?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 kwie 2014, 6:06

1. 187 na Poligonową nie pojedzie bo sztywniaki nie wejdą w rondo przy Kompasowej a solówki nie obsłużą Ursusa.
2. 520 ma największą częstotliwość bo ma najkrótszą trasę na Zapłowieczu więc kosztuje najmniej brygad. Sam potok z Zapłowiecza w sztukach na 525 może być nieco wyższy niż w 520 ale brygady piechotą nie chodzą.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

grzegorz

Post autor: grzegorz » 02 kwie 2014, 9:59

Wiliam pisze: W ogóle widzę że nie wszyscy dowierzają że jest różnica między czerwonym a czarnym na Trasie "Ł". A różnica bywa znaczna, bo czarnuchy mają strasznie rozwleczone rozkłady.
Nie tylko z powodu rozkładu. Są przyczyny obiektywne takie jak to, że hamowanie z pełnych 50 km/h i rozpędzanie do tychże 50 km/h (swoją drogą to skandal, że 80 dla samochodów oznacza 50 dla autobusów, a 60 to 60) trwa więcej niż zatrzymanie wozu ledwo sunącego w korku. Dobrze, że sprawę włączenia się do ruchu (oby) załatwia pas autobusowy. Trzeba mieć świadomość, że „30 sekund na dodatkowy przystanek” to takie „cztery bogi - dobrze, dwie - źle” - wygodna, przybliżona regułka, a nie jakaś prawda objawiona. TŁ nie jest normalną ulicą miejską, a przebiega przez pustynie. I ja to rozumiem, bo nie sądzę, by mieszkanie przy TŁ wychodziło na zdrowie (hałas, zanieczyszczenie powietrza...).

MichalJ

Post autor: MichalJ » 02 kwie 2014, 10:04

Widziałem interpretację "celowościową", że 80 interpretuje się jako 60 dla autobusów. Ale o czym my mówimy, jechałem ostatnio równiutko za 5xx na moście Łazienkowskim i miałem na liczniku ponad 80 km/h (wg gps jakieś 75 km/h).

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 02 kwie 2014, 14:20

Co do zapętleń dla 187 widzę postój na jakimś przystanku po prostu. W przypadku pętli na Przyczółku na samym węźle wydaje mi się 187 będzie dysfukcjonalne wobec innych linii. Może i wysiadka będzie wspólna ze 143 i 188, ale jakoś nie widzę gdzie do tego wsiadać. A przy kryterium ulicznym można spróbować pobawić się malowankami na Grenadierów przy Ostrobramskiej.
W ogóle tak zestawiając możliwość zapętlenia 187 na Pradze i głosy poniżej o stadach za Zachodnim, to może rzeczywiście wyjąć 158 w ogóle z Centrum i zrobić z tego jakąś częstsza dowozówkę do tramów w Waszyngtona i M2?
Coś w ten deseń:
135 PKP OLSZYNKA GROCHOWSKA - PL.HALLERA podbicie częstotliwości do 10/15/15
158 likwidacja
141 WITOLIN- ... - Rondo Wiatraczna - al.Waszyngtona - Kinowa - Trasa "Ł" - ... - P+R AL.KRAKOWSKA
187 URSUS NIEDŹWIADEK - ... - Trasa "Ł" - Kinowa - Rozłucka - Turbinowa - Spalinowa - Grenadierów - RAWAR - Grenadierów - Ostrobramska - Trasa "Ł" -...
A za Zawiszą:
Podbić 191 do co 5 minut w szczycie, zlikwidować 517 i przedłużyć 507 wzdłuż Al.Jerozolimskich do Reduty.
Obrazek

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 02 kwie 2014, 14:51

Nie ma skrętu w lewo z al. Waszyngtona w Kinową.
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 02 kwie 2014, 15:02

To wiem, ale czy to jest nie do przeskoczenia?
Obrazek

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 02 kwie 2014, 15:44

Zostaw 507 w spokoju lepiej, ono nie jest do wydłużenia, a do uczernienia i to jest (powinien być) teraz priorytet.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 kwie 2014, 17:37

Teoretycznie uczernienie 507 nie wyklucza jego wydłużenia ale sensu temu wydłużeniu to nie przydaje.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 02 kwie 2014, 19:10

grzegorz pisze:I ja to rozumiem, bo nie sądzę, by mieszkanie przy TŁ wychodziło na zdrowie (hałas, zanieczyszczenie powietrza...).
Mieszkałem w paru miejscach przy TŁ. Hałas? Brak - pierwsze bloki (szczególnie "szafy") zasłaniają TŁ i przez okno słyszy się raczej ptaki, działające kosiarki czy samoloty a nie arterię. Zanieczyszczenie powietrza? Saską Kępę otaczają dwa kliny nawietrzające. Myślę, że powietrze jest i tak o wiele lepszej jakości niż te w blokowiskach Mokotowa, Sadyby, Woli itd.
Wiliam pisze:Co do zapętleń dla 187 widzę postój na jakimś przystanku po prostu. W przypadku pętli na Przyczółku na samym węźle wydaje mi się 187 będzie dysfukcjonalne wobec innych linii. Może i wysiadka będzie wspólna ze 143 i 188, ale jakoś nie widzę gdzie do tego wsiadać. A przy kryterium ulicznym można spróbować pobawić się malowankami na Grenadierów przy Ostrobramskiej.
Jak dla mnie Przyczółek niezbędny do obsługi dodatkową linią nie jest, a 187 miałaby być dedykowana głównie Saskiej Kępie i popołudniowym powrotom z pracy.

Wiliam pisze:W ogóle tak zestawiając możliwość zapętlenia 187 na Pradze i głosy poniżej o stadach za Zachodnim, to może rzeczywiście wyjąć 158 w ogóle z Centrum i zrobić z tego jakąś częstsza dowozówkę do tramów w Waszyngtona i M2?
Coś w ten deseń:
135 PKP OLSZYNKA GROCHOWSKA - PL.HALLERA podbicie częstotliwości do 10/15/15
158 likwidacja
141 WITOLIN- ... - Rondo Wiatraczna - al.Waszyngtona - Kinowa - Trasa "Ł" - ... - P+R AL.KRAKOWSKA
187 URSUS NIEDŹWIADEK - ... - Trasa "Ł" - Kinowa - Rozłucka - Turbinowa - Spalinowa - Grenadierów - RAWAR - Grenadierów - Ostrobramska - Trasa "Ł" -...
// i przedłużyć 507 wzdłuż Al.Jerozolimskich do Reduty.
Takie 141 byłoby krążyłoby okropnie. Słaby pomysł.
Natomiast 507 dobrze działa, przez zmianę łapałoby dodatkowe opóźnienia. No i miałoby osobny ze 117 przystanek na Centralnym, a to obecnie wielki plus dojazdu na Gocław! Też nie jestem zwolennikiem uczernienia 507. Dzięki pomijaniu Powiśla, Mostu, Walecznych ta linia dużo zyskuje. Dodałbym Adampolską jako wygodną przesiadkę na tramwaj. Wyrzuciłbym Wał Gocławski (oh, wait! Tych dwóch pasażerów na kurs jest mega ważne i autobus musi mieć ten ZP na koralikach :evil: )

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 kwie 2014, 19:19

Dorzuc Adampolską i już masz czarnucha w pakiecie. Choć to i tak tylko kwestia czasu.

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 02 kwie 2014, 19:37

Mam nadzieję, że w takiej sytuacji Adampolska, Walecznych i Most zmienią się automatycznie na NŻ dla wszystkich autobusów. Szczególnie na Powiślu, Moście i Walecznych nie potrzeba autobusu co chwila a mieszkańcom Gocławia wydłużą tylko dojazd.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 02 kwie 2014, 20:20

I tak będzie stawać. Wał Cię niczego nie nauczył?

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 02 kwie 2014, 20:59

Turbinowa - Spalinowa to zly pomysl, tam juz 158 ledwie sie wyrabia, to waskie uliczki.

ODPOWIEDZ