[M1] Eksploatacja, frekwencja itp.
Moderator: JacekM
Czyli? Fale, falbanki, koronki, pełne zacieków? Czymś się odróżnia z daleka?ashir pisze:Także od jakiegoś czasu jeździ już "14", który też ma bardzo ciekawe (warsztatowe) malowanie wagonów, jeśli dobrze pamiętam to tylko środkowych.
Ale jeśli Walas się dziwi, to wiedz, że coś się dzieje.primoż pisze:Ale co cię obchodzi, co ashir robi w czasie wolnym? Robi ci tym jakąś krzywdę? Wiem, że ashir różne głupie rzeczy potrafi wypisywać. Właśnie dlatego można się przyczepić do niego o inne rzeczy. Ale akurat przypierdalanie się o to, że ashir w swoim prywatnym czasie spisuje brygady metra zakrawa na kpinę, nawet jeśli to zajęcie jest dziwne, jak i spisywanie brygad w ogóle.Walas pisze:Autobusy ashirowi nie wystarczają, to robi obserwacje w metrze. To trzeba być mądrym![]()
.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11
Może jest zazdrosny, bo teraz to ashir jest postrzegany jako król wypisówek, a nie onTyrystor pisze:Ale jeśli Walas się dziwi, to wiedz, że coś się dzieje.
Kto rzuca taką plotkę, że w czasie wolnym?primoż pisze:Ale co cię obchodzi, co ashir robi w czasie wolnym? Robi ci tym jakąś krzywdę? Wiem, że ashir różne głupie rzeczy potrafi wypisywać. Właśnie dlatego można się przyczepić do niego o inne rzeczy. Ale akurat przypierdalanie się o to, że ashir w swoim prywatnym czasie spisuje brygady metra zakrawa na kpinę, nawet jeśli to zajęcie jest dziwne, jak i spisywanie brygad w ogóle.Walas pisze:Autobusy ashirowi nie wystarczają, to robi obserwacje w metrze. To trzeba być mądrym![]()
.
No widzisz, a ja się z cieszę z takiej różnorodności, bo zawsze ma się ten wybór. A moim zdaniem w pociągach rosyjskich są znacznie lepiej wyprofilowane siedzenia niż w Inspiro - po prostu jakoś wygodniej mi się na nich siedzi.Czotyk pisze:No ja tam się nie cieszę, jak pewnie większość pasażerów. 81 są głośne, nie ma się gdzie złapać pomiędzy drzwiami i w ogóle, to, że są z Rosji jest teraz - a dla mnie zawsze było - passé. Inne stare pojazdy jak Ikarus, 13N, EN57 i tym podobne są polskiej produkcji (oprócz Ikarusa ale wiadomo, Polak Węgier dwa bratanki), wzorowane na zagranicznych ale jednak polskie. A ta techniczna myśl radzieckich konstruktorów przyjechała prosto z tego "kraju". Niech ten złom wywalają jak najprędzej... Choć szkoda, że nowe musi być tak paskudne jak Inspiro...
Już od dawna tak nie jest. Pociągi rosyjskie masowo jeżdżą teraz na obiegach całodziennych w dni robocze, w soboty też regularnie można spotkać 2-3 składy, a w niedzielę 1-2 pociągi tego typu.reserved pisze:Co do starych wagonów, ja pierwotnie myślałem, że te stare wagony są wypuszczane w godzinach szczytu, kiedy trzeba dawać jak najwięcej składów. Nie jest tak? W którąś sobotę widziałem ze dwa stare składy i się zdziwiłem.
Tak, ma miszmasz kolorystyczny. Zacieki, miejscami podmalowany, miejscami wyblakły, wygląda jak wyciągnięty w połowie roboty z warsztatu lakiernika.Tyrystor pisze:Czyli? Fale, falbanki, koronki, pełne zacieków? Czymś się odróżnia z daleka?
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Jeszcze jedno słowo, a zacznę karać komentowanie wypisówek i innych aktywności ashira ostrzeżeniami. Rozumiem, że jego zachowanie może dziwić, ale ostatecznie nie robi nic złego, a w szczególności, w odróżnieniu od kilku innych Użytkowników przestrzega regulaminu.
A nie, z tym to ja się zgadzam, że siedzenia w inspiro są dupne a w ruskach lepsze. Rzadko jeżdżę metrem i mogę co nieco przeoczyćashir pisze:No widzisz, a ja się z cieszę z takiej różnorodności, bo zawsze ma się ten wybór. A moim zdaniem w pociągach rosyjskich są znacznie lepiej wyprofilowane siedzenia niż w Inspiro - po prostu jakoś wygodniej mi się na nich siedzi.Czotyk pisze:No ja tam się nie cieszę, jak pewnie większość pasażerów. 81 są głośne, nie ma się gdzie złapać pomiędzy drzwiami i w ogóle, to, że są z Rosji jest teraz - a dla mnie zawsze było - passé. Inne stare pojazdy jak Ikarus, 13N, EN57 i tym podobne są polskiej produkcji (oprócz Ikarusa ale wiadomo, Polak Węgier dwa bratanki), wzorowane na zagranicznych ale jednak polskie. A ta techniczna myśl radzieckich konstruktorów przyjechała prosto z tego "kraju". Niech ten złom wywalają jak najprędzej... Choć szkoda, że nowe musi być tak paskudne jak Inspiro...

^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...
Racja, jeśli uda się znaleźć miejsce siedzące i bez ścisku, to raczej trudno o to w Inspiro
Mi też jakoś te starsze jednostki bardziej pasują, mimo słupków po środku przejścia w jednych i braku ekranów zwalczających nudę w drugich.
ashir, jakbyś potrzebował jakieś wypisówki z M1, daj znać - choćby z nudów (nie zawsze się ma co czytać i da się z tym rozłożyć) mogę coś po drodze pospisywać
ashir, jakbyś potrzebował jakieś wypisówki z M1, daj znać - choćby z nudów (nie zawsze się ma co czytać i da się z tym rozłożyć) mogę coś po drodze pospisywać
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Ruskie wagony źle działają na słuch. Wsiadasz do takiego wagonu i musisz o dwie kreski podkręcać muzykę w słuchawkach 
Anyway, ile Zemst Putina (wagonmasze z nową mordką) jest w ruchu? Jakoś dawno żaden egzemplarz mnie nie nawiedził.
Anyway, ile Zemst Putina (wagonmasze z nową mordką) jest w ruchu? Jakoś dawno żaden egzemplarz mnie nie nawiedził.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Na 7 składów aktualnie jeden w ruchu (pociąg numer 34, wcześniej numer 36), ale nieregularnie jeździ. 
To niestety działa tak w obie strony, jeżeli ktoś ma podkręconą muzę w słuchawkach, to sam słyszy całe widmo, a pasażerowie na pół wagonu wokół, niezależnie od tego czy leci Megadeth czy Milano, słyszą tylko wysokie tony (megadenerwujące "umcy-umcy"). Może w przypadku słuchawek typu "oponki" jest lepiej (współpasażerom na pewnoDaniel_FCB pisze:Ruskie wagony źle działają na słuch. Wsiadasz do takiego wagonu i musisz o dwie kreski podkręcać muzykę w słuchawkach
A propos, kiedyś widziałem jak jakiś młody gość jakąś aplikacją w smartfonie mierzył i sumował czasy przejazdu metra między stacjami oraz czasy postoju - czy sądzicie, że to jakieś potencjalne zagrożenie terrorystyczne, czy tylko niewinna pasjonacka dociekliwość "jednego z naszych"?
Czy to, co dziś rano widziałem na tirach w al. KEN to były dwie nowe żółte drezyny dla metra? Czy jakieś wyremontowane?
Popatrz, jaka franca!
Aktualnie masz skład numer 35, nawet dzisiaj jest w ruchu, a towarzyszą mu przynajmniej 2 stare składy rosyjskie (jeden to bezpośrednio za nim jeździ), dobry wynik jak na niedzielę.Daniel_FCB pisze:Ruskie wagony źle działają na słuch. Wsiadasz do takiego wagonu i musisz o dwie kreski podkręcać muzykę w słuchawkach
Jakby kogoś interesowało:
Skład numer 09, 15 (i w sumie też 36) to musieli później odstawić, bo pamiętam, że większość składów rosyjskich była odstawiona to one akurat jeździły.Rynek Kolejowy pisze:Jak informuje Metro Warszawskie, w tej chwili zafoliowanych jest dziewięć pociągów rosyjskich (o numerach 8, 9, 10, 15 i z nowych dostaw 36-40). Oznacza to, że na I linię może wyjechać 11 „starych” pociągów rosyjskich i dwa „nowe”. Jednocześnie spółka zastrzega, że wśród odstawianych składów następuje rotacja – każdy skład może być w miarę szybko skierowany do ruchu. Jedynym problemem jest wyblakła farba na części wagonów – z moskiewskiej dostawy.
Jechałem wczoraj nr 63 i... kurczę... co się dzieje, jakaś masakra normalnie - dwa skrajne człony składu totalnie zasyfione na podłodze - nie tylko piach (co normalne) ale też obficie zaplamione jakimiś cieczami, wydzielające dość wyraźny smród bezdomnych. Przez chwilę tylko łudziłem się, że to mieszanina na wpół przetrawionego alkoholu i cebuli od pana obok, ale niestety nie... Myślałem że te składy czasem ktoś myje, sprząta czy coś. Podłogi we w miarę nowych Inspiro nieraz wyglądają koszmarnie.
Też to zauważyłem i mocno się zdziwiłem. Może na otwarcie M2 je wypucują...Jacek Z. pisze:Podłogi we w miarę nowych Inspiro nieraz wyglądają koszmarnie.

Lista składów (z Rynku Kolejowego), które są wyłączone z ruchu już nieaktualna. Najmłodszy pociąg rosyjski (numer 40) wznowił kursowanie z pasażerami.