Trasa i Most Krasińskiego

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 gru 2015, 16:32

osa pisze:Oczywiście, że zabierze. Co innego, gdyby M2 zostało jednak odgięte w kierunku Trasy Toruńskiej, a tak most Krasińskiego i cała ta trasa tramwajowa do Metra Plac Wilsona wydają mi się mocno wątpliwe.
Tylko ze przy takim ukladzie metra tramwaj Na Krasińskiego (i dalej na Derby) bylby właśnie bez sensu
. Metro w ten sposób tez by było idiotyczne, ale to inna sprawa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

osa

Post autor: osa » 08 gru 2015, 13:34

Metro obsługiwałoby wschodnią część Bródna, a tramwaje - zachodnią. Dowóz z Zielonej Białołęki do tego metra - autobusami.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 08 gru 2015, 14:07

Mocno złe rozwiązanie, bo zakłada zbytnią kierunkowość podróży w stosunku do rzeczywistego rozkładu.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 gru 2015, 15:28

osa pisze:Metro obsługiwałoby wschodnią część Bródna, a tramwaje - zachodnią. Dowóz z Zielonej Białołęki do tego metra - autobusami.
Czyli zabieramy połowie Brodna metro, zaś Białołęka i tak się przesiada, tylko stację dalej (i 10 lat dłużej, zanim będą pieniądze na wydłużenie M2 poza trasę Torunską).

Tak, dokładnie o tą abdurdalnosc mi chodziło, dzięki.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 08 gru 2015, 20:15

Tramwaj na Moście Krasińskiego i sam Most Krasińskiego to nie tylko dojazd tramwajem do M1 w kierunku centrum.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

osa

Post autor: osa » 08 gru 2015, 22:57

A dokąd jeszcze, gdzie nie można dotrzeć autobusem?

>>> Glonojad
Kto będzie jeździł tramwajami z Bródna, w dodatku przez most Krasińskiego, jeśli będą mieć stację metra na rogu Kondratowicza i Rembielińskiej?

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 08 gru 2015, 23:23

A dokąd jeszcze, gdzie nie można dotrzeć autobusem?
Zamiast autobusem. Patrz 114 i 112.
Kto będzie jeździł tramwajami z Bródna, w dodatku przez most Krasińskiego, jeśli będą mieć stację metra na rogu Kondratowicza i Rembielińskiej?
No ona niewiele pomoże komuś jadącemu na Wilsona albo Chomiczówkę.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

osa

Post autor: osa » 08 gru 2015, 23:42

Toż będą mieć nadal autobusy. Naprawdę nie wszędzie trzeba budować linie tramwajowe. Piszę to ja, tramwajofil drugiego stopnia.

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 08 gru 2015, 23:54

U licha! Brakuje mostów w Warszawie?! Dlaczego oddawać ewentualny most walkowerem samochodom?!
Obrazek

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 09 gru 2015, 7:11

osa pisze:Toż będą mieć nadal autobusy. Naprawdę nie wszędzie trzeba budować linie tramwajowe.
Są miejsca, gdzie te autobusy mogą przydać się o wiele bardziej. Cofanie się 114 z Bartniczej do Toruńskiej żeby pojechać na pl. Wilsona jest jednak naokoło.
Jeżeli Most Krasińskiego ma już powstać (a prędzej czy później tak stanie się na pewno), to a) nie bez tramwajów, b) z nie więcej niż łącznie 4 pasami dla samochodów, c) nie bez wiaduktu przez tory kolejowe, d) ze zwrotnicą N->E oraz N->W (przypominam, zajezdnia Annopol i te sprawy, chyba że ktoś tu o niej zapomniał i uważa, że wyjazd 100 tramwajów w porannym szczycie na Żoliborz/Tarchomin /jesli Modlińska/ przez Rondo Żaba jest jakkolwiek ekonomiczne).
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 gru 2015, 7:23

Zwrotnice, chyba będzie ciężko? Trasa tramwajowa nie będzie w innym poziomie tam?
Poza tym Żoliborz i Tarchomin to mogą wyjeżdżać z... Żoliborza.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

osa

Post autor: osa » 09 gru 2015, 8:31

Ciekawe, że kiedy trwała walka o budowę linii tramwajowych na Gocław czy do Wilanowa, od prominentnych polityków w ratuszu słyszało się, że to... nieopłacalne, metro nawet by się bardziej tam opłacało. Bo nie chodzi - jak mówili - o koszty budowy, ale o późniejsze koszty eksploatacji. Bzdura bzdurą poganiała, ale w przypadku planowanej trasy tramwajowej przez most Krasińskiego nikt już takich argumentów nie podnosi - czy są dla niej prognozy ruchu przy jednoczesnym funkcjonowaniu metra? Jak to by się rozłożyło na Bródnie na metro, autobusy i istniejącą trasę tramwajową przez rondo Żaba, a jak dodatkowo na linię przez most? On musi powstać dla linii tramwajowej, bo inaczej - jak czytam - byłoby pompowanie ruchu do centrum, ale sama linia miałaby wątpliwą przydatność, czyli z tym mostem też coś jednak nie tak - towar nie pierwszej potrzeby.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 09 gru 2015, 10:00

Pewniakiem na trasie mostu Krasińskiego będzie / kiedy ? / tramwajowa magistralna linia cmentarna Młociny - Cmentarz Wawrzyszewski - Cmentarz Bródnowski - Annopol/ ew. odnoga do Białołęki. Wtedy potrzebny będzie odrębny peron tramwajowy przy narożniku Matki Teresy z Kalkuty i Odrowąża w kierunku Żoliborza.
Idiokracja nas otacza

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2015, 17:24

Dantte pisze:Tramwaj na Moście Krasińskiego i sam Most Krasińskiego to nie tylko dojazd tramwajem do M1 w kierunku centrum.
To w ogóle nie jest dojazd do M1 w kierunku Centrum. Tak, jak tramwaj Kasprzaka - Zachodni - Wilanów to nawet w 20% nie jest dowozówka do metra na Polu Mokotowskim, tylko przedewszystkim linia między dzielnicami, które - rozrzucone po Polsce - mogłyby być miastami wojewódzkimi.

A co do potoków - na przykład tutaj: http://siskom.waw.pl/komunikacja/tramwa ... lnosci.pdf

co prawda prognoza stara, analiza demograficzna, zwłaszcza dla Białołęki, raczej nieaktualna, ale proszę: rok 2031, na moście Krasińskiego 2150 pasażerów w jedną stronę, czyli tramwaj co 5-6 minut potrzebny, na wiadukcie nad PKP nawet więcej.

Z podobnego okresu, a bardziej w temacie: http://siskom.waw.pl/komunikacja/Studiu ... Raport.pdf str. 123: przy realizacji pełnej trasy tramwajowej na ciągu Krasińskiego 2300 pasażerów na moście w stornę Żoliborza, 1700 w stronę Bródna. Na zachodnim dojeździe do placu Wilsona - nawet 2500.

A oba dokumenty to zespoł dra Brzezińskiego, nie słynącego z sympatii do tramwaju.

osa

Post autor: osa » 09 gru 2015, 17:52

Uwzględnili II linię metra do stacji Kondratowicza/Rembielińska?

ODPOWIEDZ