Matura 2011

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 04 maja 2011, 12:14

Co słuchać u miłośników Nałkowskiej :D Cisi w tym roku są maturzyści wawkomowicze. Trema?
Idiokracja nas otacza

Domino2001

Post autor: Domino2001 » 04 maja 2011, 12:29

Tematy z polskiego. :
Analiza porównawcza wierszy Mickiewicza i Jasnorzewskiej-Pawlikowskiej oraz charakterystyka Justyny, bohaterki "Granicy" Nałkowskiej - takie tematy do wyboru mieli tegoroczni maturzyści na egzaminie z języka polskiego na poziomie podstawowym.

Tematy te podali PAP maturzyści z VIII Liceum Ogólnokształcącego im. Władysława IV na warszawskiej Pradze, po wyjściu z egzaminu.

Według nich, w pierwszym z tematów trzeba było porównać świat marzeń i obraz rzeczywistości ukazane w zamieszczonych w arkuszu wierszach: "Gdy tu mój trup" Adama Mickiewicza i "Światło w ciemnościach" Marii Jasnorzewskiej-Pawlikowskiej.

Maturzyści, którzy wybrali drugi z tematów, mieli zaś, odnosząc się do zamieszczonych w arkuszu fragmentów "Granicy" Zofii Nałkowskiej, napisać charakterystykę Justyny, opisać jej relacje z Zenonem Ziembiewiczem oraz przestawić, jak ich relacje, postrzegane przez innych bohaterów powieści wpływają na widzenie jej postaci przez czytelnika.

Rozwiązujący test na poziomie podstawowym musieli także m.in. odpowiedzieć na pytania do zamieszczonego w arkuszu artykułu z "Poradnika Psychologicznego »Polityki«" na temat różnic między mówieniem a komunikacją. (...)
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 04 maja 2011, 12:56

To lecimy.

Test był. No był, tyle że dosyć nietypowy, bo znaczna część dotyczyła teorii języka (jakieś tam funkcje ekspresywne czy co tam). Zwykle były pytania bardziej nastawione na interpretację tekstu, na które zresztą bardziej się nastawiałem. Nie muszę więc mówić, że poszło gorzej niż się spodziewałem. Dokładniejszy wynik może podam jak CKE udostępni klucz o 14.00.

Wypracowanie. Co tu dużo mówić; wybrałem Mickiewicza i Pawlikowską, bo przyznam się z pewną dozą wstydu, że "Granicy" nie czytałem nawet streszczenia, więc nie chciałem ryzykować. Poza tym Mickiewicza pamiętałem dość dobrze, co ułatwiło wybór.

Podsumowując; zdałem na pewno, bo nigdy nie dostałem z samego wypracowania mniej niż 25 pkt, a do zdania wystarczy tylko 21, chociaż mogło być lepiej.

Jednocześnie podkreślam, że są to wrażenia człowieka, który na powtórkę do matury z polskiego nie poświęcił nawet minuty.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
snooker

Post autor: snooker » 04 maja 2011, 13:19

W zasadzie w całości zgadzam się z volviakiem (jedyną różnicą jest to iż ja wybrałem "Granicę" ;-) ) . Test na czytanie ze zrozumieniem był IMHO trudniejszy niż w poprzednich dwóch latach, głównie ze względu na to, że było w nim dużo zadań z funkcji językowych. Wypracowanie było trudniejsze niż się wydawało na pierwszy rzut oka i nie polegało stricte na scharakteryzowaniu Justyny, a na jej relacji z Zenonem i m.in. postrzeganiu tego przez innych bohaterów. Podsumowując, bez rewelacji, ale polski jest mi obojętny, w przeciwieństwie do przedmiotu z jutrzejszego popołudnia :D .

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 04 maja 2011, 16:11

Wg. Onetu uzyskałem 17/20 :slinienie: . Lecz śmierć i tak nadejdzie jutro po południu.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 04 maja 2011, 16:31

Szczerze powiem, ze test poszedl mi dramatycznie, zdolalem uciułać jakies 8 punktow. Glownie zawdzieczam to brakom w teorii języka. Wypracowanie poszło znacznie lepiej. Granicę czytałem, choć bez szału. ~35 pkt. Na szczęście PW nie interesuje polski. :)
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 04 maja 2011, 16:37

volviak pisze:Wg. Onetu uzyskałem 17/20 :slinienie: . Lecz śmierć i tak nadejdzie jutro po południu.
Ale nawet posiadanie matury z ojczystego języka nie gwarantuje znajomości reguły, że po "wg", "dr", "mgr" i innych tego typu w mianowniku nie stawia się kropki :P

W zeszłym roku miałem "Świętoszka", ale teraz wybrałbym "Granicę"; zresztą, o godzinie ósmej, życzyłem jej znajomym maturzystom na facebooku :D Na pierwszy rzut oka faktycznie - dużo pytań o teorię języka, ale przynajmniej wymaga się konkretnej wiedzy, bo odpowiedzi na pytania stricte otwarte mogą być napraaaaaawdę różnie interpretowane i potem nie wiadomo, czy się w klucz trafiło ;)
Obrazek

MC

Post autor: MC » 04 maja 2011, 16:39

Błagam, na poważnie - czy egzaminator może nie sprawdzać wypracowania z podstawy, jeśli ktoś zapomniał wpisać numer tematu, a z wypracowania jasno wynika o czym ono jest?

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 04 maja 2011, 16:41

Szczerze powiedziawszy - nie wiem, ale stawiam, że zależy to od egzaminatora. Pedant i formalista może się przyczepić, ale obojętny machnie ręką.
Obrazek

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 04 maja 2011, 17:11

Grzesiek pisze:Ale nawet posiadanie matury z ojczystego języka nie gwarantuje znajomości reguły, że po "wg", "dr", "mgr" i innych tego typu w mianowniku nie stawia się kropki :P
Oj tam, oj tam. Teraz już mi wolno :D

reserved

Post autor: reserved » 04 maja 2011, 17:57

Masakra... znaczy czytanie ze zrozumieniem ujdzie, z tego co widzę to 8/13 zadań mam na pewno dobrze, ale dalej to już porażka... ale to też ujdzie, poszedłem z marszu na rozszerzony polski... w zasadzie nie wiem po co to zrobiłem bo zmarnowałem tylko czas, no ale co tam.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 04 maja 2011, 18:07

A coś więcej?

reserved

Post autor: reserved » 04 maja 2011, 18:09

Pierwszy temat to było coś o Mrożku w nawiązaniu do Mickiewicza bla bla nawet nie spamiętałem... drugi temat, ten który wybrałem to było porównać obrazy i funkcje tańca w wierszu Tuwima "Kwiaty polskie" i Osieckiej "Niech żyje bal".

Grzesiek
Kontakt:

Post autor: Grzesiek » 04 maja 2011, 18:44

Mrożek jest genialny, z tego co donosi wp.pl, chodziło o "Śmierć porucznika", opowiadającej losy Orsona (czyli Ordona) to musiało być dobre... :]
Obrazek

reserved

Post autor: reserved » 04 maja 2011, 18:59

Tak, dokładnie to. Dobrnąłem do trzeciej linijki i skapitulowałem. ;-)

Zablokowany