Kierunki (absurdu) na pasach ruchu

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 22 maja 2007, 21:05

JaBaal pisze:Specjalnie piszę o tygodniach, bo w poprzednich rozważaniach tego tematu OIDP Glon napisał, że jeśli lewoskręt jest z więcej niż jednego pasa, to musi być oddzielna faza świateł dla lewoskrętu.
Może w obecnych przepisach, ale nie tak dawno w Centrum dodano, dla drugiego od lewej pasu, możliwość skrętu w lewo (oprócz jazdy na wprost). Inna sprawa że jest tam rondo i stworzono coś w rodzaju zielonej fali dla skręcających w lewo.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 26 cze 2008, 19:07

Ciekawe kto zgodził się na obecny układ pasów w Alejach Jerozolimskich przed Popularną (w stronę Ursusa). Jadąc dołem (nie przez wiadukt) lewy pas nagle zamienia nam się w:
- kawałek pasa prowadzącego do barierki wiaduktu...
- kawałek innego pasa, na który wjeżdżają pojazdy z obu nagle urywających się pasów
- lewy pas, na który również nie możemy wjechać, bo rozszerza się od zera i wyznaczony jest dwiema ciągłymi liniami.
Z kolei jadąc środkowym pasem, uzyskujemy kawałek wspomnianego wcześniej pasa oraz rozszerzający się od zera pas środkowy. Gdzie tu jest jakiś porządek? Czy ktoś potrafi się w tym połapać? ](*,)
Na dodatek pasy wyznaczone są przez rozmaite białe i żółte linie, z których część jej wytarta, a część poprawiona z żółtego na biały. Wiem, że jest to rozwiązanie tymczasowe - wprowadzone podczas stopniowego remontu nawierzchni, ale ten bałagan trwa już od ponad tygodnia, a przez ten czas zapewne dojdzie w tym miejscu jeszcze do wielu konfliktowych sytuacji.

PS. Trafiłem w odpowiedni temat?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 cze 2008, 19:45

Jamnik pisze:Trafiłem w odpowiedni temat?
W zasadzie tak, ale znalazłem jeszcze lepszy :]
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 26 cze 2008, 22:19

Rosa pisze:
Busmann pisze:Jeśli jest miejsce do bezpiecznego kontunuowania jazdy za skrzyżowaniem, to nie ma przeszkód.
Jest, bo samochody mają swój pas a autobus ma wydzielony przystanek.
Tam problemem jest sygnalizator kierunkowy. Autobus nie może stojąc na takim pasie (nawet gdyby miał strzałki prosto dla busów) blokować ruchu jadącym w prawo, gdy Ci mają zielone. A prosto nie mógłby pojechać, gdyż w tym samym czasie skręcają w lewo z Ostrobramskiej w Fieldorfa. Rozwiązaniem mogłoby być przeznaczenie lewego pasa prawoskrętu w całości na bus-pas.

[ Dodano: Czw 26 Cze, 2008 22:30 ]
JaBaal pisze:Ok. 50% blachosmrodów jadąc Łopuszańską do Alej ma zamiar skręcić w stronę Pruszkowa. Rozwiązania inżynierii ruchu denne. Propozycja wg mnie: zrobić fazę świateł dla skrętu i środkowy pas oznaczyć poziomo jako 'prosto albo w lewo'.
Dla takiego pasa do skrętu i prosto musiałaby być sygnalizacja, która pozwalałaby na jednoczesną jazdę na wprost i w lewo. Czyli Łopuszańska od strony Włoch w tym czasie musiałaby w całości stać, a potem na odwrót. Kosztem Alej

JaBaal

Post autor: JaBaal » 26 cze 2008, 22:48

Około 2 lata temu, z przyczyn technicznych, jadąc Łopuszańską ze Służewca, można było skręcić w Aleje ze środkowego pasa. A nawet, ze środkowego pasa można było TYLKO skręcić w lewo. I pamiętam, że wtedy ruch na tym skrzyżowaniu był w miarę płynny. A że nie zgadzało się z jakąś tam 'teorią ruchu'?.... No nie wiem, co byłoby lepsze, bo i tak (np. ja) spora częś ludzi jedzie prosto i zawraca zaraz za Alejami na takim wjeździe, po czym jedzie w prawo w Aleje.
Natomiast, gdyby tę część cyklu, który dzisiaj pozwala jechać prosto, tzn. z Łopuszańskiej w Kleszczową (w którym miejscu zmienia się nazwa ulicy?) rozdzielić na cykl 'w stronę Pruszkowa' i 'prosto do Włoch' - bez 'zabierania czasu' cyklowi Aleje-Aleje, to podejrzewam, że nie byłoby katastrofy. Ruch 'z północy' jest na tym skrzyżowaniu chyba najmniejszy. Poza tym cykl 'jazdy w lewo' mógłby również dotyczyć jadących od Włoch, w tym samym czasie, co ruch Służewiec-Pruszków. Z własnych obserwacji poczynionych 'niechcący' ruch na trasie Włochy-Służewiec i vice versa jest najmniejszy.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Rosa

Post autor: Rosa » 26 cze 2008, 22:49

tarantula01 pisze:
Rosa pisze: Jest, bo samochody mają swój pas a autobus ma wydzielony przystanek.
Tam problemem jest sygnalizator kierunkowy. Autobus nie może stojąc na takim pasie (nawet gdyby miał strzałki prosto dla busów) blokować ruchu jadącym w prawo, gdy Ci mają zielone. A prosto nie mógłby pojechać, gdyż w tym samym czasie skręcają w lewo z Ostrobramskiej w Fieldorfa. Rozwiązaniem mogłoby być przeznaczenie lewego pasa prawoskrętu w całości na bus-pas.
Rozwiązaniem byloby skasowanie lewego pasa do skrętu w prawo i przeznacze niego do jazdy na wprost. Po otwarciu T Siekierkowskiej (i przejazdu przy Promenadzie :D ) 2 pasy do skrętu w prawo są już niepotrzebne, kolejki ustawiają się głownie do skrętu w lewo.

Inną sprawa jest to że strzałka zielona do skrętu w prawo która teoretycznie obecnie zapewnia bezkolizyjnośc w praktyce tego wcale nie robi. Kiedyś stałem sobie na przystanku czekałem na 123 i z nudów liczyłem ile samochodów zawraca na lewoskręcie z Ostrobramskiej w Fieldorfa (czego oczywiście nie wolno obecnie robić). Średnia z 10 min obserwacji to bylo 5 samochodów na cykl :grin:

Awatar użytkownika
Solaris U10

Post autor: Solaris U10 » 27 cze 2008, 10:52

JaBaal pisze:z Łopuszańskiej w Kleszczową (w którym miejscu zmienia się nazwa ulicy?)
Przy Krańcowej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 27 cze 2008, 16:14

Rosa pisze:Inną sprawa jest to że strzałka zielona do skrętu w prawo która teoretycznie obecnie zapewnia bezkolizyjnośc w praktyce tego wcale nie robi.
Według przepisów zapewnia. Zachowanie kierowców nie zmienia tego faktu. Inna sprawa to sens wprowadzenia tego durnego moim zdaniem przepisu - edukacja 99% kierowców nieco potrwa (jakieś 30 lat? :D ).
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 27 cze 2008, 18:40

Rosa pisze: Kiedyś stałem sobie na przystanku czekałem na 123 i z nudów liczyłem ile samochodów zawraca na lewoskręcie z Ostrobramskiej w Fieldorfa (czego oczywiście nie wolno obecnie robić). Średnia z 10 min obserwacji to bylo 5 samochodów na cykl :grin:
Tak samo można robić (taką obserwację) na lewoskręcie z al. Krakowskiej w 1 Sierpnia. Jest zakaz zawracania a co drugi zawraca. Sam jestem kierowcą i nie mogę zrozumieć takich ludzi co tak łamią przepisy. No ale często tam pojawia się Policja która monitoruje ruch samochodu i jak któryś zawraca tam, to jedzie za nim i mandacik. Kiedyś nawet zaobserwowałem tam TIRa który zawracał na tym skrzyżowaniu. Nie mógł się wyrobić, więc zablokował całe skrzyżowanie. A co najlepsze, to jest tam kamera nawet, ale chyba nikt sobie nic z tego nie robi. ](*,)

Awatar użytkownika
Petroniusz

Post autor: Petroniusz » 28 cze 2008, 0:41

ITS A 218 pisze:A co najlepsze, to jest tam kamera nawet, ale chyba nikt sobie nic z tego nie robi. ](*,)
Jeśli kamera jest nad sygnalizatorem, to spełnia jedynie funkcje detektora ruchu.

ODPOWIEDZ