Matura 2011
Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Piszecie, że matematyka jest niepraktyczna. Ona uczy tylko posługiwania się określonym aparatem. Od rzeczy praktycznych są inne nauki - chociażby fizyka i informatyka. A one są już naukami konkretnymi, o namacalnych efektach, typu jak nalewać wino, żeby nie uronić ani kropli?.
Aha, a umiejętności posługiwania się językiem nie sprawdza przypadkiem już egzamin gimnazjalny?
Aha, a umiejętności posługiwania się językiem nie sprawdza przypadkiem już egzamin gimnazjalny?
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
- Bastian
- Sułtan Maroka
Skądś się biorą.Maciek pisze:Nie realia tylko uczniowie kiepscy.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Na moim wydziale ciągle uświadamia nam się, że jesteśmy beznadziejni i gorsi od poprzednich roczników - "dzieci gimnazjum" to jedne z najłagodniejszych określeń. Trochę współczuję moim ćwiczeniowcom, bo chyba będą mieli coraz gorzej
A to wszystko co się dzieje dobitnie pokazuje fiasko reformy edukacji... Chociaż i tak będę pozostawał przy zdaniu, że nie każdy musi i powinien mieć maturę.
[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 ]
A, i jeszcze często ci niby "humaniści" popisują się brakiem jakiejkolwiek wiedzy ogólnej - dlatego nie należy ich imho nazywać humanistami tylko nieukami.
[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 ]
A, i jeszcze często ci niby "humaniści" popisują się brakiem jakiejkolwiek wiedzy ogólnej - dlatego nie należy ich imho nazywać humanistami tylko nieukami.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Bastian
- Sułtan Maroka
To też, ale kryzys kształcenia występuje także w krajach, gdzie Handke niczego akurat nie reformował. To tylko jeden z czynników.JacekM pisze:A to wszystko co się dzieje dobitnie pokazuje fiasko reformy edukacji...
Mam hipotezę, ale jeszcze ją sobie muszę przemyśleć...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Ale to nie jest wiedza maturalna! Ortografii i interpunkcji nauczono mnie w podstawówce i w gimnazjum. W liceum nauki o języku praktycznie nie miałem. A jak już się zdarzały jakieś lekcje na ten temat, to wałkowaliśmy jery (ktoś wie, co to jest, bez sprawdzania w Wikipedii?).MZ pisze: Nie posługujesz się ortografią i interpunkcją. Nie piszesz pism z zachowaniem podstawowych zasad pisowni? Nie używasz przysłów? Nie wiesz, dlaczego uhonorowano Juliusza Słowackiego pomnikiem lub ulicą.
Silnie podejrzewam, że ów sekretarz sądowy zdał maturę z polskiego. Jak widać, nic mu to nie dało. Bo i nie brak umiejętności, ale przede wszystkim zwykłe niechlujstwo jest w tym piśmie widoczne.MZ pisze:tworząc takie pisma:
Akurat trygonometria jest przykładem dość ekstremalnymTrygonometria od czasów licealnych nie przydała mi się nigdy i do niczego.
Inna sprawa, że w wyniku wyeliminowaniu rachunku różniczkowego z programu podstawowej matematyki w liceum, nawet nie wiem, czy kiedyś by i się to jednak nie przydało.
Nie chyba, a na pewno. Bo do spadającego poziomu należy dołożyć jeszcze efekt niżu demograficznego, który sprawi, ze przez procedurę naboru na uczelnie będą przechodzić coraz słabsze jednostki.JacekM pisze:Trochę współczuję moim ćwiczeniowcom, bo chyba będą mieli coraz gorzej![]()
DawajBastian pisze: Mam hipotezę, ale jeszcze ją sobie muszę przemyśleć...![]()
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Jak dla mnie podstawowym problemem polskiego szkolnictwa jest brak szkół zawodowych i techników na wysokim poziomie... W tej chwili, jeśli uczeń gimnazjum ma jakiekolwiek aspiracje bycia "kimś", idzie do LO. Właściwie nie ma innego wyboru. Ostatnio usłyszałem od koleżanki (więc nie znam źródeł - proszę nie pytać), że w jednym roku maturę zdało z wynikiem pozytywnym po 80% uczniów w Polsce i we Francji. U nas się zastanawiano dlaczego tak mało, we Francji - dlaczego tak dużo. I tak oto mamy niesamowicie dużą zdawalność matury, a system produkuje ćwierćwykształconych debili i tępaków, którzy idą potem na studia i potrzebują zajęć wyrównawczych, po których i tak sobie dalej nie radzą... A ręce zacierają tylko korepetytorzy, którzy nie są w stanie się opędzić od chętnych...
A matura? W LO powinna być obowiązkowa z każdego przedmiotu, jakiego w danej szkole i klasie uczeń był uczony. Jeszcze raz: Z KAŻDEGO! Przykładowe zadania:
I najważniejsze co chciałem napisać:
Trygonometria w życiu się przydaje. Jakiego nachylenia zbocza się spodziewać, jeśli kreski poziomic na mapie są oddalone od siebie 3 mm? To będzie ciężka wyrypa, czy lekki spacerek?
Rachunek prawdopodobieństwa? Grać w lotka? Nie grać? Za konia na wyścigach płacą 20 do 1... Dużo. To dlaczego nikt na niego nie stawia?
Rachunek różniczkowy i całkowy też mi się przydały (i nie było to nic związanego ze studiami), ale tu akurat nie będę bronił racji, bo to nie były normalne czynności
A matura? W LO powinna być obowiązkowa z każdego przedmiotu, jakiego w danej szkole i klasie uczeń był uczony. Jeszcze raz: Z KAŻDEGO! Przykładowe zadania:
- Polski
- Która pisownia jest poprawna? a) jerz; b) jeż; c) ież; d) ierz.
- Wybierz właściwe słowo pasujące do zdania: Dwie koleżanki ____ ze sklepu. a) zaszły; b) przeszły; c) wyszli; d) wyszły.
- Matematyka
- W cenniku firmy komputerowej podano cenę netto za laptopa 3500,- złotych. Stawka należnego podatku wynosi 23%. Ile zapłaci za tego laptopa osoba, która nie jest zwolniona z tego podatku? a)2300,-; b)805,-; c)4305,-; d)3523,-.
- Prostokątne pole ma boki długości 30 i 40 metrów. Ile przejdzie chłopiec, który idzie przez pole z jednego narożnika na przeciwny najkrótszą drogą? a)80 metrów; b)70 metrów; c)50 metrów; d)140 metrów.
- Biologia
- Jaka jest temperatura ciała zdrowego człowieka? a) 37.2°C; b) 36.6°C; c) 35.8°C; d) 38.1°C.
- Które zwierzę daje mleko, które może być pite przez ludzi? a) kura; b) krowa; c) gęś; d) karp.
- Fizyka
- Ile czasu zajmie podróż z Warszawy do Radomia ze średnią prędkością 60 km/h, jeśli odległość między miastami wynosi 100 km? a) 1:00; b) 1:20; c) 1:40; d) 2:00.
- Której z narysowanych maszyn prostych należy użyć aby ciężkie wiadro wciągnąć na rusztowanie? a) - d) 4 rysunki z bloczkami, równią pochyłą, silnikiem i czymś jeszcze
I najważniejsze co chciałem napisać:
Trygonometria w życiu się przydaje. Jakiego nachylenia zbocza się spodziewać, jeśli kreski poziomic na mapie są oddalone od siebie 3 mm? To będzie ciężka wyrypa, czy lekki spacerek?
Rachunek prawdopodobieństwa? Grać w lotka? Nie grać? Za konia na wyścigach płacą 20 do 1... Dużo. To dlaczego nikt na niego nie stawia?
Rachunek różniczkowy i całkowy też mi się przydały (i nie było to nic związanego ze studiami), ale tu akurat nie będę bronił racji, bo to nie były normalne czynności
- MeWa
- Cukiereczek
tu nie zawsze potrzebny rachunek prawdopodobieństwa, raczej elementarne zasady rozsądkuhafilip pisze:Rachunek prawdopodobieństwa? Grać w lotka? Nie grać? Za konia na wyścigach płacą 20 do 1... Dużo. To dlaczego nikt na niego nie stawia?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
zacznijmy od tego: to są realia w Twoim liceum (ewentualnie klasie), a nie opis ogólnych prawidełreserved pisze:Ale takie są realia, nie oszukujmy się, mało kto dostaje powyżej 3, no chyba że z w-fu i religii.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
No właśnie mnie jedno dziwi..jestem w takim wieku że obracam się generalnie w temacie i mam wielu znajomych którzy chodzą do różnych szkół, klas...no są wyjątki ale generalnie najcześciej przeważają 2 i 3... i nigdzie, podkreslam nigdzie poza wawkomem nie spotkałem się z tak dobrymi ocenami. Nie wiem gdzie wy do szkół chodzicie, co prawda nie wiem jak to jest w tych najlepszych w Warszawie szkołach... chodziłem do takiej wyśrednionej że tak to nazwę.zacznijmy od tego: to są realia w Twoim liceum (ewentualnie klasie), a nie opis ogólnych prawideł
[ Dodano: |9 Lip 2011|, 2011 10:43 ]
Mówisz o dzieciństwie czy o temacie prawdopodobieństw w liceum? Bo np. jak zaczynaliśmy prawdopodobieństwa w liceum to ja już to umiałem... może nie obliczać takich trudnych prawdopodobieństw (chociaż pewnie po dłuższym mysleniu doszedłbym jakby to chociaż na około zrobić) ale wiedziałem o co kaman i byłem że tak powiem uświadomiony w temacie. Chyba, że mówisz o dzieciństwie, ale to wtedy nie wiem jaki to ma związek z maturą z matematyki.Błąd. Ty używasz w takiej sytuacji rozsądku, bo kiedyś ktoś Cię wprowadził w temat prawdopodobieństwa.
Fakt, że chodziłem do jednej z najlepszych szkół - więc pewnie istnieje silna preselekcja.reserved pisze:No właśnie mnie jedno dziwi..jestem w takim wieku że obracam się generalnie w temacie i mam wielu znajomych którzy chodzą do różnych szkół, klas...no są wyjątki ale generalnie najcześciej przeważają 2 i 3... i nigdzie, podkreslam nigdzie poza wawkomem nie spotkałem się z tak dobrymi ocenami. Nie wiem gdzie wy do szkół chodzicie, co prawda nie wiem jak to jest w tych najlepszych w Warszawie szkołach... chodziłem do takiej wyśrednionej że tak to nazwę.
Gdzie chcesz się spotkać z tak dobrymi ocenami? Pójdź na studia na wyższy rok
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!